Последни новини
Home / Законът / Кръгла маса: по идея на ССБ в СУ „Кл. Охридски“ симулират съдебни процеси по романа „Железният светилник“

Кръгла маса: по идея на ССБ в СУ „Кл. Охридски“ симулират съдебни процеси по романа „Железният светилник“

Defakto.bg

 

 

Снимки: Съюз на съдиите в България

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се е провела  Кръгла маса на тема „Право, език, литература и философия“. Инициативата е  по идея на Съюза на съдиите в България и включва симулирането на съдебни процеси по мотиви от художествени произведения, изучавани в българските средни училища, съобщава ССБ.

Първият съдебен процес е разработен от ученици от Софийската математическа гимназия по мотиви от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев. Вторият съдебен процес по същия роман е подготвен от ученици от столичното 21. СУ „Христо Ботев“ и представен в Съдебната палата на 18 ноември 2022 г.

Кръглата маса, освен че си поставя за задача да намалява дистанцията между средното и висшето образование, е опит да приобщи учениците и студентите към спецификата на съдебния процес и да ги въведе в основните етапи, през които той се организира. Студентите и учениците имаха възможността заедно с преподаватели от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и съдии от различни институции да дискутират по въпроси, свързани с езика на правото, правото и литературата и правото и философията“, се казва в съобщението.

Участие в събитето вземат  председателят на Съюза на съдиите в България д-р Татяна Жилова, съдия Мими Фурнаджиева – председател на Гражданската колегия на ВКС и заместник-председател на ВКС, съдия Калин Калпакчиев от Наказателната колегия на Софийския апелативен съд, съдия Десислава Попколева от Гражданската колегия на ВКС, съдия Нели Куцкова – също от Софийския апелативен съд.  В дискусията са участвали и преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За Димитър Талев и за преоценката на творчеството му говори проф. д.ф.н. Милена Кирова от Катедрата по българска литература, за героите на Талев – между морала и закона, пък говори доц. д-р Наталия Киселова от Катедрата по конституционноправни науки на Юридическия факултет, а за езика на българското законодателство говори доц. д-р Владислав Миланов от Катедрата по български език.

В дискусията активно са се включили  ученици, студенти от специалност „Българска филология“, от специалностите „Право“ и „Международни отношения“, както и ученици от двете училища, представили съдебните процеси, от Испанската гимназия, от НГДЕК и от Националната Априловска гимназия.

Специално участие взеха преподавателите по български език и по философия от двете училища – Божидар Георгиев, Валентин Христов и Петър Мартинов. Предвиждат се в рамките на проекта да бъдат разработени още няколко съдебни процеса, както и да бъдат организирани дискусионни семинари с участието на представители от различни институции.  Очаква се да бъде представен и документален филм по темата.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.