Последни новини
Home / Законът / Мерки за защита на охранители и надзиратели от агресия срещу тях набелязват в Министерството на правосъдието

Мерки за защита на охранители и надзиратели от агресия срещу тях набелязват в Министерството на правосъдието

Defakto.bg

Спешни действия за защита на служителите в местата за лишаване от свобода и в арестите от зачестяващите случаи на агресия спрямо тях бяха набелязани днес на среща в Министерството на правосъдието (МП).  Включително за тяхната правна защита по дела във връзка със службата им.

Налице са както физически посегателства от страна на лишени от свобода и задържани, така и психологическа и вербална агресия спрямо служителите. Всичко това  чрез роене на жалби, сигнали и дела срещу тях, които в огромната им част се оказват неоснователни, бе констатирано на срещата.

На нея присъстваха министър Крум Зарков и ресорният зам.-министър Мария Павлова, професионалните ръководства на ГДИН и ГДО, представители на всички
синдикати от системата – Синдикат на служителите на затворите в България, Синдикат „Охрана“, Синдикат на пенитенциарните служители, както и новоучредените Синдикат на служителите в МП и Синдикат на служителите в ГДИН.

Взето бе решение да се създаде работна група начело със зам.-министър Павлова, в която ще участват началникът на кабинета на министъра на правосъдието
доц. Мирослава Манолова, представители на всички синдикати, на двете главни дирекции, на дирекция „Съвет по законодателство“ и на финансовата дирекция.
„Да се започне работа срочно и то от практиката към теорията“, подчерта министър Зарков.

Две са основните направления: предприемане на конкретни и незабавни мерки за организация на защита на служителите и набелязване на законодателни промени, ако се налагат такива, съобщава Министерството на правосъдието.

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.