Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата проверява имотите на руски граждани у нас и Българско народно опълчение „Шипка“

Прокуратурата проверява имотите на руски граждани у нас и Българско народно опълчение „Шипка“

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура е възложила на ДАНС проверка по медийни публикации  „за санкционирани от ЕС, САЩ и Великобритания лица с имоти в България„, както и  на неформални-паравоени структури на територията на страната, съобщават оттам.

На 05.01.2023 г. на основание чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди извършването на проверка за евентуално извършено престъпление от общ характер, пише в съобщението.  Ще бъдат  проверявани информации от медиите,  че граждани на Руската федерация, включени в различни санкционни списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, са придобили множество недвижими имоти на територията на страната, както и  юридически лица, спрямо които също са наложени санкции, също са придобили недвижима собственост.

Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

СГП  продължава проверката за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“ при осъществяване на дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“,   която третира най-тежките престъпления срещу републиката – тероризъм, опит за преврат, насилствено завземане на властта, въоръжено въстание и пр. (СГП вече замества закритата Спецпрокуратура по тези разследвания, б.р.). Наблюдаващият прокурор е възложил на ДАНС  да извърши проверка по случая и след това ще прецени дали да има досъдебно производство, повдигнато обвинение и т.н.

„Става въпрос за предположение за евентуално действие и дейност, която противоречи не само на българското законодателство и българската Конституция, както и дейност, която защитава чужди национални интереси, евентуално“, заяви в средата на декември Иван Гешев, цитиран от БТА. “ Не можем да допуснем зловредно руско влияние в България и съответни действия, които уронват нашия интерес, но и интересите на нашите евроатлантически партньори“,  каза още той.

След писмото на американския  конгресмен Уopън Дeйвидcън до финансовия министър на САЩ дa нaлoжи caнĸции cpeщy бългapcĸия глaвeн пpoĸypop Ивaн Гeшeв зapaди cъмнeния в ĸopyпция и пpeнeбpeгвaнe нa caнĸциитe пo зaĸoнa „Maгнитcĸи“,  мнозина прогонозираха, че  гл. прокурор ще носочи  вниманието си към   руските граждани у нас и т.нар. патриотични организация.  Още в мандата си главният прокурор Сотир Цацаров опита да прекрати регистацията на „Шипка“ и на друго подобно сдружение с претенции за паравоенно – Български воински съюз.  Съдът обаче отказа това.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.