Последни новини
Home / Законът / Президентът Румен Радев: Парламентът все повече се дави в скандали, а има важна работа за вършене

Президентът Румен Радев: Парламентът все повече се дави в скандали, а има важна работа за вършене

Defakto.bg
Ритуал по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Парламентът явно се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има важна работа за вършене.  Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Въпреки че Планът за възстановяване и устойчивост и приемането на България в Шенген бяха обявени в Народното събрание за приоритет, необходимите за целта законопроекти не се движат с необходимата скорост или изобщо не са придвижени, коментира Радев в отговор на журналистически въпрос.

Допълни:   ако настоящият парламент не приеме антикорупционния закон и този за отговорността на главния прокурор, има опасност страната ни да не успее да се възползва пълноценно от постигнатото до момента от дипломацията и на най-високо политическо равнище.

За първи път България получи ясна подкрепа и дата за Шенген – най-късно октомври 2023 г.“, посочи държавният глава и открои  заявената подкрепа от председателя на Европейската комисия и председателя на Съвета на ЕС, както и от страните членки.

По-рано днес декларацията на ПП беше отхвърлена от депутатите в Народното събрание. По този повод президентът отказа да  обсъжда третия мандат, “преди да са се изчерпали всички възможности на втория”, но ще обяви решението си в срок.

Президентът участва в традиционния на Богоявление ритуал по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред паметника на Незнайния воин. Той поздрави всички военнослужещи с днешния празник, като им пожела здраве, сили и енергия в предстоящите и тази година предизвикателства.

„Крайно време е да осъзнаем, че националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка една държава“, заяви държавният глава. Той подчерта, че национална сигурност не се гради за година или две и не трябва да се сещаме за нея, само когато в близост има повишаване на напрежението и конфликт. „Националната сигурност означава непрекъснат ангажимент и усилия не само на Министерството на отбраната, но на всички политици и на цялото ни общество“, посочи президентът. Радев изрази надежда, че най-накрая ще бъде проявен разум за дългосрочна стратегия и ясна визия за развитие на въоръжените ни сили. Държавният глава припомни, че най-важният елемент в националната сигурност са хората в армията, тяхната мотивация, подготовка и оборудване.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.