Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Президентът не би връчил мандат на ДБ или ДПС, за да не се върне ГЕРБ във властта

Доц. Наталия Киселова: Президентът не би връчил мандат на ДБ или ДПС, за да не се върне ГЕРБ във властта

Defakto.bg
Доц. Наталия Киселова

Радев ще избира  между БСП и „Български възход“, смята конституционалистът

Президентът не бива да подхожда емоционално от гледна точка на това с кой лидер/ка на парламентарните групи е в по-изострени отношения. Целта трябва да бъде друга – усилия за съставяне на правителство„. Това заяви пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.
Тя  не изключи възможността Румен Радев да даде третия мандат на БСП:  „Ако изборите много сериозно стоят пред нас като алтернатива и почти единствена, според мен това ще бъде жест по скоро към избирателите, а не към ръководството на БСП„.
Според нея тонът на Корнелия Нинова към президента не е остър: „Събота и неделя тя се опита да смекчи, доколкото е възможно, с надеждата, че президентът ще погледне към тях“.
Другата възможност са „Български възход“:  „Ако президентът се спре на тях, това би дало допълнителен импулс за тяхното бъдещо явяване на избори“, смята  Киселова.
Доц. Киселова изключва „Възраждане“ като възможност за получаване на третия мандат за кабинет, защото партията не желае да има правителство, а по скоро клони към избори.
Защо евентуално не би връчил на „Демократична България“ или ДПС – според мен причината е, че с тях ГЕРБ може да се върне във властта. Това е от 2 години и повече по отношение на поведението на президента Радев – с това ще бъде обусловено решението му. Може да изглежда, че той е посмекчил позициите, но според мен там сблъсъкът е много по-сериозен отколкото разменените реплики с Нинова„, коментира тя.

На въпрос какво  направи НС през последните 3 месеца, попита доц. Киселова и обясни:

Продължи тенденцията горещите картофи, които по принцип правтелството трябва да обели, да бъдат прехвърлени на НС и въпроси, които не са от компетентността на НС да бъдат прехвърлени на т.нар. плаващи мнозинства – нещо, което започна като тенденция още в предишния парламент. Това е грешен подход. Завърна се старата практика между първо и второ четене да се внасят предложения за промени, които нямат общо с приетия на първо четене законопроект – съществено се отдалечава от идеята на вносителя. Отхвърляне на проекти, които уж бяха важни за всички парламентарни групи“.
Доц. Наталия Киселова обясни и конституционната процедура, след като от „Продължаваме промяната“ днес върнаха на президента неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство.   Конституцията е дала срок до 7 дни, в които президентът да определи с указ коя ще е парламентарната група, която да получи право да номинира кандидат за министър-председател, посочи тя и добави, че срокът ще тече от утре. Избраната от президента формация също ще има 7 дни за консултации и усилия за съставяне на правителство.
Ако внимателно се чете Конституцията, ще се види, че при връчването на третия проучвателен мандат на някоя от следващите парламентарни групи, президентът вече не е длъжен да води консултации. Консултациите се прехвърлят като отговорност на кандидата за министър-председател, посочен от групата, получила третия мандат. Това не изключва възможността държавният глава, преди да го връчи, да направи, но тогава няма да са консултации, а политически разговори с партиите„, обясни още доц. Киселова.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.