Последни новини
Home / Законът / Президентът обсъди с ПП идеята на Христо Иванов за кабинет „ГЕРБ-СДС, ДБ, „Продължаваме промяната“

Президентът обсъди с ПП идеята на Христо Иванов за кабинет „ГЕРБ-СДС, ДБ, „Продължаваме промяната“

Defakto.bg

„Продължаваме промяната“ върна на президента Румен Радев неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Връщам папката с неизпълнения мандат. За съжаление, този списък от национални цели с приоритети и задачи за тяхното постигане не получи достатъчна политическа подкрепа. Но съм сигурен, че това усилие си струваше. Обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България през следващите месеци тепърва предстои„, посочи номинираният за премиер акад. Николай Денков.

В президентската институция за връщането на мандата дойдоха и съпредседателят на ПП Асен Василев и председателят на парламентарната група Андрей Гюров.

Вторият проучвателен мандат бе връчен на Денков на 3 януари. Още преди получаването на мандата от ПП заявиха, че ще го върнат изпълнен, ако парламентарно представените политически сили се обединят около приоритетни за страната цели.  Документът, предложен от втората по големина парламентарна сила, бе отхвърлен от пленарната зала без разисквания, с 63 гласа „за“, 84 „против“ и 30 „въздържал се“.

Декларацията беше подкрепена от ПП и „Демократична България“.  Против  гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и „Възраждане“, а от ДПС, „БСП за България“ и „Български възход“ се въздържаха.

В началото на срещата държавният глава обяви, че иска да обсъди с представителите на ПП думите на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов, който обяви, че шансът за кабинет с третия мандат минава през разбирателство между двате партии с най-много депутати в Народното събрание, тези на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме Промяната“.

Партньорите ви от ДБ заявиха, че единственият начин да се постигне правителство е да се направи компромис между вас и ГЕРБ, така че ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос„, посочи президентът Радев и помоли медиите да напусната залата на „Дондуков“ 2.

Пред БНР в неделя, Христо Иванов обяви, че за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ.  „Единственият вариант, при който може да се състави редовно правителство, което да изведе България стабилно от блатото на кризата, е първата и втората политическа сила ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ да се договорят, каза той.

Малко по късно  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова  Иванов да обяви кабинет, да ги покани на среща и да кажат какви са условията им.

Да подпишем документ. Точната дума, Христо, е нов обществен договор. Да се поеме ангажимент, че нашите партии, министри, че няма да извършват каквито и да е незаконни действия„, заяви Борисов.

Договорка е думичка, която ние не използваме.  Съгласие би могло да има по политиките, които са полезни.  Например, как си представя  ГЕРБ една правосъдна реформа. От това как си представя ГЕРБ тази реформа зависи дали ще имаме съгласие или не „, коментира след срещата с президента Николай Денков.

И съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира по рано  предложението  на Христо Иванов: Не е като двама души да седнат в кафене и да се разберат. Тук става въпрос за принципни политики. Ако можем да се разберем за антикорупционната политика, за смяната на главния прокурор, никой да не е над закона, са теми, по които винаги можем да седнем“, каза Петков.

Предстои Румен Радев в 7-дневен срок  да връчи третия мандат на избрана от него политическа сила.  Неофициално се твърди, че  вероятно президентът ще избере между „Демократична България“ и БСП.  Няма пречка да насрочи и нов кръг от консултации с политическиет сили.   Това ще бъде и последният опит за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото НС.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.