Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков награди победителите в конкурса за есе на тема „2022: Правата на човека – онлайн и офлайн“

Министър Зарков награди победителите в конкурса за есе на тема „2022: Правата на човека – онлайн и офлайн“

Defakto.bg

 

Министърът се надява, че е дошло времето на правилата за независимо разследване на главния  прокурор

Научих много от вашите есета и вие имате абсолютното право да се гордеете с тях.“ Така министърът на правосъдието Крум Зарков се обърна към победителите в конкурса на Министерство на правосъдието тема „2022: Правата на човека – онлайн и офлайн“.  Конкурсът бе част от инициативите на министерството, с които миналата година бе  отбелязана 30-годишнината от приемането на България за член на Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека на 7 май 1992 г., в сила от 7 септември 1992 г.

Радвам се, че в есетата ви са отбелязани предизвикателствата, които стоят пред всяка една държава, особено свързаните с развитието на технологиите. С голямо удоволствие забелязах, че въпросите, поставени в работите на учениците намират отговор в есетата на студентите, което показва, че развитието върви в една посока“, каза още правосъдният министър. Той лично връчи грамотите на победителите. На наградените с учебно посещение в Страсбург пожела успех, а на спечелилите стаж в Министерството заяви, че екипът ги очаква с нетърпение.

Вашия интерес към правата на човека е похвален, особено на фона на липсата на задълбочено изучаване на тази дисциплина в университетите. Така че вие може да се считате за просветители. Затова искам да ви насърча да разпространявате придобитите от вас знания и сред колегите си, и сред съучениците си, защото тази тематика е изключително важна“, заяви директорът на Дирекция „Процесуално представителство на Република България пред европейския съд по правата на човека“ Милена Коцева.

Конкурсът се проведе в две категории както следва:

В първата категория участие взеха ученици от VII до ХII клас, а победители са:

I място – Андрей Емил Коралов

II място – Ивет Владимирова Котларска

 III място – Кристиaн Даниелов Петров

Във втората категория участие взеха студенти и докторанти от висши учебни заведения в страната, а победители са:

I място – Николай Венелинов Бошнаков

 II място – Вяра Борисова Трифонова

 На III място са класирани двама автори

 Жанин Фахд Ал-Шаргаби и Милеслава Георгиева Богданова-Мишева

 

Свърши времето на загрявката за съдебната реформа

Правосъдният  министър Зарков изрази надежда „депутатите да са разбрали, че е дошло време за приемане на механизма, по който да бъде разследван главният прокурор“.   Той заяви това ден  парламентарната правна комисия да обсъдят на първо четене проектопромените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се предвижда да бъде въведен такъв механизъм.

Това, че утре ще се разглежда законопроектът за отговорността на главния прокурор и за неговото разсредване е добър знак, каза министърът след като награди ученици и студенти за написването на есе на тема „Правата на човека – онлайн и офлайн“ в ресорното ведомство.

Надявам се добрите знаци да се превърнат в добър резултат, коментира Зарков.  Той не вижда никаква причина, поради която да отлагаме нещо, което всички знаят, че трябва да се свърши.

За Шенген неформално и несправедливо бяхме спрени, но като аргумент използваха липсата на законопроектите за НПК“, посочи  той.

Промените  в НПК въвеждат механизъм за независимо разследване и на наказателна отговорност на главния прокурор и негов заместник в случай на извършено престъпление от общ характер. В заключителните разпореди на законопроекта са предвидени и мерки в Закона за съдебната власт за  ограничаване на фактическата власт на главния прокурор върху кадровата политика на ВСС.

Българските граждани очакват от прекалено дълго време да са сигурни, че никой не е над закона – нито главният прокурор, нито министрите, нито най-богатите – затова трябват серии от стъпки, някои от тези стъпки сме претворили в закони, те трябва да бъдат приети и да проработят. Иначе ще получаваме писма, доклади, аргументи и спирачки. Нямаме право да държим българските граждани заложници на нерешени проблеми“, каза министърът.

Зарков призова депутатите да ускорят работата си по законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като „всеки ден забавяне струва милиони“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.