Последни новини
Home / Законът / Противодействие на нелегалната миграция и тероризма ще обсъжда главният прокурор Иван Гешев в Турция

Противодействие на нелегалната миграция и тероризма ще обсъжда главният прокурор Иван Гешев в Турция

Defakto.bg

Главният прокурор  Иван Гешев е на посещение в Република Турция.  В делегацията  участва и завеждащият отдел „Международен“ при Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

В Анкара са планирани срещи на  Гешев с министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министъра на правосъдието Бекир Боздаг.

В рамките на разговорите между ръководителите на българската и турската прокуратури ще бъдат обсъдени наказателноправни въпроси от взаимен интерес и борбата с тероризма.

Акцент при срещите на българския главен прокурор с турските официални лица ще бъде поставен и върху общите усилия по противодействие на засиления миграционен натиск в региона и пресичане дейността на трансграничните канали за този вид престъпност, съобщи държавното обвинение.

Пред Анадолската агенция главният прокурор е  похвалил сътрудничеството между прокуратурите на България и Турция и окачествил като „изключителни и наистина отлични“ контактите помежду им, съобищах оттам.

На  9 декември 2022 г. президентът Румен Радев се срещна в Истанбул с турския си колега Реджеп Ердоган. Те обсъдиха редица въпроси, включително сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната свързаност между двете държави. По време на срещата беше подчертано, че двете държави ще разширят партньорството си за охраната на общата граница с цел ефективно противодействие на нелегалната миграция и трафика на хора, борбата с тероризма и организираната престъпност, беше подчертано още по време на срещата.

В средата на  декември м.г. като продължение на срещата между двамата президенти беше проведен и  разговор между вътрешните министри на двете държави, където бяха обсъдени съвместни дейности в борбата с миграцията. На 5 януари министър Иван Демерджиев съобщи, че МВР подготвя мащабна акция срещу трафика на мигранти, съвместно с Турция.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.