Последни новини
Home / Законът / КС допусна искането на омбудсмана срещу „принудата“ за платени винетки преди техническите прегледи на автомобилите

КС допусна искането на омбудсмана срещу „принудата“ за платени винетки преди техническите прегледи на автомобилите

Defakto.bg
Съдия Надежда Джелепова

Единодушно Конституционният съд  допусна за разглеждане искането на омбудсмана за обявяване на противоконституционност на  разпоредба в Закона за пътищата (чл. 10, ал. , за 16), която обвързва  извършването на периодичните  технически прегледи на автомобилите  с условието  да са заплатени винетни или тол такси.

Според омбудсмана  изискването в закона за заплащане на дължимите винетни или тол такси,  като  условие за редовност при периодичен технически преглед на пътно превозно средство, “ поставя в зависимост две независими едно от друго задължения – за заплащане на такси при преминаване по платена пътна мрежа и за представяне на превозното средство за периодичен технически преглед“.

Обвързването на двете задължения  ограничава правото на свободно придвижване на гражданите (чл. 35, ал. 1 от Конституцията), като създава пречки за собствениците или ползвателите на превозни средства да представят автомобилите си за технически преглед, принуждавайки ги да заплатят дължима пътна такса, посочва Ковачева.

 В случая не съществува конституционно значим интерес, чиято приоритетна защита  изисква ограничаването на това право , както и че поставянето на условие за заплащане на пътните такси не е подходящо и съразмерно средство за постигане на конституционно значима цел“.   Според омбудсмана такава принуда“, предвидена от законодателя, не отговаря и на изискването за стабилност, сигурност, последователност и предвидимост на правната уредба в противоречие с чл. 4, ал. 1 от Конституцията.

Конституционните съдиите приемат, че аргумените изложени в искането позволяват то да бъде допуснато за разглеждане по същество.

Като  заинтересувани институции, от които очаква  становища, съдът конституира – Народното събрание, президента, Министерския съвет, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на вътрешните работи, министъра на транспорта и съобщенията, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Висшия адвокатски съвет и агенция „Пътна инфраструктура“.

КС покани за становища и неправитеелствени организации – Съюза на юристите в България, фондация „Български адвокати за правата на човека“, Съюза на българските автомобилисти и Българския автомобилен съюз.  Съдът очаква  правните мнения  на изтъкнати специалисти от науката и практиката: проф. д.ю.н Цветан Сивков, проф. д-р Виолета Бакалова, проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д-р Емилия Панайотова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, проф. д-р Христина Балабанова, доц. д-р Деяна Марчева, доц. д-р Зорница Йорданова и доц. д-р Наталия Киселова.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.