Последни новини
Home / Законът / Гешев се надява раследването срещу Nexо да влезе в световните новини, Сарафов го сравни по мащаб с делото за КТБ

Гешев се надява раследването срещу Nexо да влезе в световните новини, Сарафов го сравни по мащаб с делото за КТБ

Defakto.bg

Четирима са обвинени по казуса Nexo, свидетели по разследването поискали защита

Nexo ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразни действия, като за целта е ангажирало американски консултанти, съобщи компанията.

Главният прокурор Иван Гешев определи като уникално за света разследването за финансови измами и прането на пари срещу криптобанката Nexo и изрази благодарност към работещите в продължение на месеци по случая. „Надявам се България да е в световните новини с нашите успехи“, каза главният прокурор.

Четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката Nexo. Това заяви председателят на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той сравни мащаба на разследването срещу Nexo с делото за КТБ

Групата е действала от 2018 година до вчерашния ден (12-и януари 2022 г.), когато е бил разбита, съобщиха от прокуратурата. Става дума за трансакции, които са се осъществявали през основната фирма на Nexo – NDS, която е действала на територията на България, Швейцария, Кайманови острови и Ирландия. Фирмата NDS не е имала никаква дейност.

Разследването е за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз.

Повдигнатите обвинения са за  участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Двама от тях са в България, като те са на свобода срещу парична гаранция от 1 млн. лева. Според граничните масиви другите двама също са в страната, но към този момент разследващите органи не могат да ги открият, включително ръководителят на групата. Според информация на БНР ръководител на групата е бил Коста Кънчев. Той и бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев са двамата издирвани обвиняеми.

Разследващите са установили в реално време от четвъртък до петък  трансакции продължават да се извършват.  Общата им стойност на трансакциите за целия период  е  над 94 млрд. долара. По отношение на вече оповестената информация, че някои от тези трансакции са били свързани с лица, уличени за тероризъм, стана ясно, че става дума за лице, за което израелските власти са подали информация, че е част от палестинска терористична група.

Относно нарушение на санкциите, свързани с войната в Украйна, установени са 23 трансакции от санкциониранa банка, базирана в Русия, към фирми, свързани с Nexo.  Има и такива, установени към Иранската борса.

Над 20 свидетели са разпитани досега по разследването срещу криптоплатформата Nexo, разпити се провеждат и в момента. Някои от свидетелите са изразили опасения за своята сигурност, те ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели, съобщи на пресконференцияta заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Според говорителят на прокуратурата Сийка Милева обвинените притежават скъпи имоти в Дубай, Бахамските острови и на Карибите. От дома на единия от тях са иззети картини на Дали, Пикасо и Матис. Тя посочи, че и на четиримата обвинени са назначени данъчни ревизии, както и пълна проверка от страна на Националната агенция за приходите (НАП) и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) – както на самите обвиняеми, така и на свързаните с тях физически и юридически лица.

Гешев определи акцията срещу Nexo като пример за добро сътрудничество с европейските и евроалантическите партньори. По случая се работи от месеци насам от ДАНС, прокуратурата и НСлС.

Такова деяние, такъв мащаб разследване, не може да се провежда само. Но доверието, което е изградила българската прокуратура е такова, че ние поехме тежката роля да бъдем авангарда срещу тези извършители на подобни дейния. Ясно осъзнаваме срещу какъв голям финансов и интелектуален ресурс сме изправени„, посочи директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Според Гешев, разследването на криптобанката Nexo е уникално за света. Той посочи, че  случаят е „доста сложен“, поради което се разчита на взаимодействието с всички партньорски служби и с евроатлантическите партньори на България. Сарафов заяви, че  по свидетелски показания бивш финансов министър е имал среща в кабинета си с шефове на фирми за криптовалути, но отказа да отговори дали срещу него се води следствие и дали подобни срещи нарушават закона. Каза само, че е бил финансов министър до преди шест месеца, с което посочи, че това е Асен Василев.

По-късно в петък,  Асен Василев разпространи позиция,  в която потвърди за среща, която не е била тайна, а с представители на „Борика“ АД, Асоциацията на банките в България и на Българска Финтех Асоциация. „Димките, пуснати от прокуратурата, имат само една цел: да заглушат дебата за контрол над главния прокурор и липсата на осъдителни присъди по всички ключови разследвания като това за АМ „Хемус“, Капитан Андреево и къщата в Барселона“, коментира той.

По повод публикации в медии, че служители на Nexo са дарители на „Демократична България“ Надежда Йорданова от обединението посочи, че даренията за формацията са публични и са направени според закона. „Демократична България“ получава дарения от физически лица. Всяко дарение на „Демократична България“ е публично, обявено в Сметната палата, преминало през всички законови процедури. ДБ има доста съмишленици в ИТ сектора“, обясни Йорданова.

 Nexo ще съди всички, които са и нанесли вреди  за стотици милиони,  наело е американски консултанти

От Nexo категорично отхвърлят  всички обвинения на българската прокуратура. Платформата на Nexo не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни действия, включително тероризъм, както и за заобикаляне на санкции, не са извършвани финансови и данъчни престъпления и това ще бъде доказано по законоустановения ред пред българските съдилища, посочват оттам.

Видно от изявлението на Прокуратурата, участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията ни, и присъщите ѝ специфики, казват от компанията.

Дружество от групата на Nexo, предоставящо аутсорсинг услуги, е горд работодател на над 600 души в България и е сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, се казва още в позицията.

Nexo е сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на „познавай-клиента-си“ и мерките против изпирането на пари. Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, придобили специална квалификация в САЩ във връзка с борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, да установят по безспорен начин произхода на влизащите на платформата криптоактиви и дестинацията на изтеглените от платформата такива. Всички подозрителни случаи са своевременно докладвани на съответните органи в юрисдикциите по компетенция.

Nexo ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразни действия, като за целта е ангажирало американски консултанти, специализиращи именно анализ на исковете (claim analysis). По първоначални калкулации исковете ще са за стотици милиони долари, които напомняме, че ще излязат от джоба на българския данъкоплатец, което означава от всички нас.

И още: „Във връзка с коментарите в медиите, социалните мрежи и публичното пространство, обръщаме внимание, че сферата, в която оперираме, изисква високи нива на специализирани познания и всяко говорене по темата без нужната експертиза създава предпоставки за манипулации и пораждa фалшиви новини, които не са в интерес на обществото и бизнеса“, посочват от компанията.

 

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.