Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: Депутатите много искаха, но нямаха желание да приемат закона за отговорността на гл. прокурор

Крум Зарков: Депутатите много искаха, но нямаха желание да приемат закона за отговорността на гл. прокурор

Defakto.bg
 Заради малодушието на няколко  човека, седем  милиона българи живеят в предверието на Съюза
Министър Крум Зарков

На някои депутати много им се искаше,  но нямаха желание да гласуват  закона за отговорността на главния прокурор.  Така с популярния израз  министър Крум Зарков  коментира пред БТВ отложеното гласуване в правната комисия  по  законопроекта за промени в НПК и  ЗСВ за въвеждане на независимо  разследване на Обввинител №1,  нови процесуални права на жертвите на престъпления, съдебен контрол над отказите на прокуратурата да образува досъдбено производство и др.

Самото обсъждане  започна тържествено, председателят на парламента Вежди Рашидов откри заседанието,  имаше гости от посолствата. Тържествено и впечеталяващо ,  но пет  часа по – късно нищо не се случи, каза Зарков.

След пет часа дебат в сряда  председатателят на правната  комисия Радомир Чолаков  поиска отлагане на гласуването и получи подкрепата на  ГЕРБ, ДПС, БСП и Възраждане.   Против  гласуваха само депутатите от „Продължаваме промяната“  и  „Демократична България“.  Един от аргументите на Радомир Чолаков беше, че Иван Гешев не е в България,  но е поискал лично да се изкаже, независимо, че всичките му замесетници като негови пратеници в комисията на два пъти изказваха критично мнение за въвеждане на правила за отговорност на главния прокурор.

От 2009 г. когато ЕСПЧ ни осъди по делото „Колеви“ за липсващото независимо разследване на гл. прокурор чувам  „как нищо не може да се направи, “ или „трябва да се направи нещо, но не е точно това„, после „трябва да го обсъдим“, а след това “ „трябва да видим„, после „трябва да питаме“ и така 14 години, отбеляза Зарков.   Той напомни, че делото „Колеви“ заедно  с делото „Великова“ предизвикаха  над 70 осъждания в Страсбург.

„Всеки ден като  министър  подписвам предложения за плащане на обезщетения на български граждани, които не са могли да реализират правата си в България, но са ги защитили в Страсубрг, заяви Зарков.   Даде  примери от действителността, свързани  с предложението на законопроекта да се въведе съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да разследва, което боде очите на  Прокуратурата и ВСС.   „Като министър подписвам всеки ден предложения за изплащане на обезщетения по осъдителни  решения на ЕСПЧ“, каза Зарков

Даде пример с група граждани,  решили че заради ромския си произход са изгонени от жилището, в което  живеят. Подали  жалба в прокуратурата, тя им отказала да се занимава със случая, и те  отишли в  Страсубраг.  Сега държавата ще плати стотици хилядии левове.  Стотици хиляди !„, каза министърът.

По този повод Зарков обмисля да сезира министъра на финансите да се търси регресна отговорност от тези, които са взимали тези решения. Разказа и за случай на полицейско насилие, също неразследвано от прокуратурата,  заради което държавата е осъдена в Страбсбурт и е предстоящо плащане.

Това се случа всеки ден.  Повече не трябва да живеем  с чувството, че сме в държава, в която има хора над закона и която не защитава гражданите си“, категоричен е министърът.

„Наслушахме се 15 години как нищо не може да се наприви.  Мисля, че са  предостатъчни.  Сега имаме много добър проект за механизъм за разследване на главния прокурор на масата. Той може би може да бъде подробрен, може да го пратят в Конституционния съд на проверка, няма нищо лошо в това.  Но нека поне да стигнем дотам.  Нека да напреднем с този дебат, да не се въртим в порочния кръг и да не се залъгваме – да правим тържествени заседания на комисии, които завършват без резултат“, каза  служебният министър.

Заключи:   Заради малодушието на няколко човека, които не смеят да  приемат неизбежното, седем милион българи живеят в предверието на ЕвропаКой идва да инвестира в страна, която вижда, че е осъждана непрекъснато по едни и същи въпроси и смята, че някой големец може да го „изгърби“?

Петното върху имиджа на България е неизмеримо“,  категоричен е  министър Зарков.

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.