Последни новини
Home / Законът / Надежда Йорданова: Публичното оповестване на действията срещу NEXO е синхронизирано с политическия цикъл

Надежда Йорданова: Публичното оповестване на действията срещу NEXO е синхронизирано с политическия цикъл

Defakto.bg

Отложеното гласуване в правна комисия за независимото разследавван е на главни прокурор не е за истински дебат, а за да се  види как ще се развие политическата ситуация в страната

Не може да не направи впечатление синхронизирането на публичното оповестяване на действия на прокуратурата относно случая „NEXO“ с политическия цикъл – периода, в който президентът трябва да реши на кого да предостави третия мандат за съставяне на правителство“.  Това коментира пред БНР Надежда Йорданова, зам.-председател на парламентарната група на „Демократична България“.

И като проблем в конкретния случай тя посочи внушения„Всички дарения на „Да, България“ и „Демократична България“ са публично оповестени и при спазване на закона. Декларирани са в Сметната палата, одитирани са. Всяко дарение над 1000 лева е задължително да бъде направено по банков път. При тези дарения Сметната палата автоматично сверява данните за лицето в Националната агенция за приходите. Тук няма и твърдение за нарушение, просто обичайно навързване на внушения… След изясняване на обстоятелствата и при констатиране на нарушение ще възстановим дарените пари“.

Относно отложеното гласуване в правна комисия на промени в Наказателно-процесуалния кодекс, част от които е създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, тя коментира:  „Заседанието създаде усещане за изчакване да се види как ще се развие политическата ситуация в страната, а не за истински дебат. И то до такава степен на тупане на топката, че не се достигна до фазата, в която депутатите да заявят становищата си по законопроекта. Имам усещането, че са впрегнати всички усилия, за да не стигнем до този важен момент. Това е притеснително“.

В предаването „Неделя 150“ Йорданова допълни, че третият мандат, който се очаква да бъде връчен от президента утре, не е трети, а дванайсети:

ДБ, осъзнавайки сериозността на ситуацията, заяви готовност за поемане на отговорност за реализиране на третия мандат. България се намира във важен момент от нейното развитие. Ако няма редовно правителство сега, не бихме могли да въведем еврото в началото на 2024 година, не бихме завършили стъпката към Шенген, не бихме успели да модернизираме българската армия, ще изостанем от Плана за възстановяване. Не трябва да бягаме от отговорност и трябва да направим всичко възможно да се реализира редовно правителство. БСП по-малко вероятно ще отговори на предизвикателствата, докато ДБ е показала решителност и как да действа в сложни ситуации.

Източник БНР

 

 

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.