Последни новини
Home / Законът / ВКС потвърди 4,5 г. затвор за Тайфи Мекльов, осъден за смъртта на 4-ма заради опасна ракия

ВКС потвърди 4,5 г. затвор за Тайфи Мекльов, осъден за смъртта на 4-ма заради опасна ракия

Defakto.bg

ВКС потвърди наложеното от САС на Тайфи Мекльов наказание „лишаване от свобода“ за 4 г. и 6 м. за разпространение през 2015 г. в .Якоруда на ракия с метилов алкохол и причинена смърт на четири лица и телесни повреди на осем лица

Мекльов бе обвинен за смъртта на шестима души от Якоруда в дните около Коледа на 2015 г. Те бяха употребили метилов алкохол и починаха, а други 8 бяха натровени, но лекарите спасиха живота им.

На първа инстанция Окръжният съд в Благоевград наложи 5 г. затвор на Тайфи Мекльов за разпространение на опасна спиртна напитка, довела до смъртта на четирима мъже в гр. Якоруда. Окръжна прокуратура – Благоевград го привлече към наказателна отговорност за това, че през декември 2015 г., през непродължителни периоди от време, предлагал спиртни питиета, в които попаднали опасни за здравето вещества – метилов алкохол. От престъпните действия на Мекльов последвала смъртта на шестима мъже. На други осем души, консумирали от разпространената от подсъдимия спиртна напитка, били причинени различни по степен телесни повреди. Пострадалите имали оплаквания от главоболие, болки, гадене, повишено кръвно налягане, притъмняване пред очите, смущение в зрението, както и изпадане в състояние на кома.

Съдът е признал Мекльов за виновен за престъпление, извършено от него по непредпазливост и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за 5 години при първоначален общ режим на изтърпяване. Той бе оправдан за смъртта на други двама мъже, консумирали спиртното питие, съдържащо метилов алкохол. Единият го закупил в лавка в гр. Якоруда, а другият го придобил по неустановен начин.  Осъден бе да заплати на гражданските  ищци обезщетениеот 1 190 000 лева.

САС измени решението на ОС – Благоевград и намали с половин година присъдата на подсъдимия и остави в сила решението в останалата му част.

  Сега от ВКС съобщавата, че с  решение № 50118/10.01.2023 г. . тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменява решението на Софийския апелативен съд (САС) , като намалява присъдените обезщетения,  както следва: на Айше И. М., Хатидже М., Салих М., Айше С. М., Донка П. от по 150 000 лв. на по 75 000 лв., на Ангел К., Капка Х., Денис К. със съгласието на Капка Х. и на Капка Х. като законен представител на Севда К. от по 80 000 лв. на по 40 000 лв. и на Даниел К. от 10 000 лв. на 5000 лв. Намалява и присъдените обезщетения, платими на гражданските ищци: на Иван Н. от 30 000 лв. на 15 000 лв., на Младен Б., Николай Н. и Юсуф М. от по 20 000 лв. на 10 000 лв.; на Живко П. и Юри М. от по 10 000  лв. на по 5000 лв.

            Делото е образувано по касационни жалби на Тайфи Мекльов и на частните обвинители и граждански ищци срещу решението   на САС.

Тричленният състав на ВКС приема касационните жалби на частните обвинители и граждански ищци за неоснователни, а тази на подсъдимия за частично основателна. Според върховните съдии са неоснователни оплакванията на защитата за наличие на съществени нарушения на процесуалните правила поради това, че не било работено по версията за друг извършител на деянието. В мотивите се казва също, че няма как да бъде споделено оплакването за незаконен състав, основано на твърдяна предубеденост на съдиите от апелативния съд по делото поради отхвърляне на някои доказателствени искания. Липсва и противоречие в мотивите към решението на апелативния съд.

По доводите за нарушение на материалния закон върховните съдии посочват, че всички елементи от обективната и субективната страна на престъплението за подсъдимия са налице. В мотивите пише: „Тъй като не е доказано подсъдимият Мекльов да е знаел или допускал към момента на деянието в алкохолната напитка да има вредни вещества, е неоснователна претенцията на частното обвинение за наличен у него умисъл за извършване на деянието. Безспорно е установена обаче втората основна форма на вината, а именно – непредпазливост, под формата на небрежност, откъдето и произтича отговорността на подсъдимия за престъплението по чл. 351, ал. 2 НК. Неглижирането на факта, че процесната течност е била наливна, небутилирана, доставена от неустановено лице, без гаранция за качество, тъй като е произведена в домашни условия и в този случай представлява опасност за здравето на консумиращия я, се доказва по несъмнен начин по делото. Доколкото подсъдимият не е бил наясно, че въпросната напитка е била със съдържание на метанол над допустимото, той е проявил не евентуален умисъл, а небрежност, като я е разпространил.“

По доводите за явна несправедливост на наказанието върховните съдии констатират, че  въпреки продължителността на процеса от близо седем години, включващ досъдебната фаза и трите съдебни инстанции, процесуално-следствените действия по него са извършвани своевременно и компетентните органи не могат да бъдат упрекнати в бездействие, поради което срокът на разглеждане на делото не се явява неразумно дълъг.

Въззивният съд е взел предвид характеристичните данни за подсъдимия, които, както правилно е отбелязал в мотивите, са сравнително добри, отчитайки в обратния смисъл почти ежедневната употреба на алкохол на работното място. Тъкмо тя не очертава подсъдимия положително и в тази връзка липсва твърдяното несъобразяване в нужната степен на добрите характеристични данни за подсъдимия. Контролираният съд е отчел ниската степен на обществена опасност на личността на дееца, необремененото му съдебно минало, факта, че работи, здравословното му състояние и семейно положение, като последните две обстоятелства са основните фактори за редуциране на наложеното от първата инстанция наказание. „Точно вземайки предвид настъпилата промяна в семейното му положение и здравословното му състояние, апелативната инстанция правилно е отмерила санкцията, която той следва да понесе“, пишат върховните съдии. Според тях е неоснователно оплакването за явна несправедливост на наложеното наказание и от страна на частното обвинение. То не е подкрепено с аргументи извън коректно отчетените от въззивния съд отегчаващи отговорността обстоятелства, свързани с настъпила смърт на четири лица, нанесените средни телесни повреди на пет лица и три леки телесни повреди на други хора.

По отношение на гражданските искове в решението на ВКС се отбелязва, че при определянето на обезщетенията не е съобразено, че подсъдимият не е действал умишлено. Затова определените от съдилищата обезщетения на посочени в решението граждански ищци се явяват завишени и следва да бъдат редуцирани.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание, след което решението е публикувано.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.