Последни новини
Home / Законът / Съдия Соня Камарашка-Василева единодушно е избрана за председател на Административен съд – Монтана

Съдия Соня Камарашка-Василева единодушно е избрана за председател на Административен съд – Монтана

Defakto.bg

 Единодушно Съдийската колегия на ВСС избра Соня Камарашка-Василева за административен ръководител – председател на Административен съд – Монтана.

Тя има над 22 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата ѝ започва като младши прокурор в Районна прокуратура – Лом в периода 18.02.2000 г. – 21.03.2001 г., след което до 09.04.2010 г. е прокурор в Районна прокуратура – Лом. От 09.04.2010 г. е изпълнявала функциите на районен прокурор, а на 12.07.2010 г. встъпва в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна прокуратура – Лом. От 13.05.2015 г. е административен ръководител – председател на Районен съд – Лом, след което от 12.10.2017 г. е заместник на административния ръководител на Административен съд – Монтана.

Съдията набелязва четири основни приоритета, като на първо място посочва запазване и надграждане на постигнатите резултати в дейността на Административен съд – Монтана, свързани с качественото, срочно и достъпно административно правораздаване, с гарантиране на прозрачен работен процес и повишаване на общественото доверие. В тази връзка съдия Соня Камарашка-Василева предлага след обсъждане с общото събрание, да бъдат актуализирани правилата за случайно разпределение на делата в съответствие с Правилника за администрацията в съдилищата. Предвижда се, на периодични срещи между съдиите да бъдат обсъждани върнатите след инстанционен контрол актове, тълкувателната дейност на Върховния административен съд, неговата и на другите административни съдилища практика, както и тази на СЕС. За подобряване на управлението на делата ще се осъществява непрекъснат административен контрол чрез месечен мониторинг на тяхното движение.

Въпроси към Соня Камарашка-Василева поставиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Атанаска Дишева – член на ВСС, във връзка с необходимостта от доизграждане на инфраструктурата на съда, по какъв начин се определя касационният състав по дела, както и за визията ѝ за формиране на управленски екип.

Подкрепа за нейната кандидатура изказа  Георги Чолаков – председател на ВАС, като посочи, че тя отговаря на законовите изисквания, получила е висока атестационна оценка и положително етично становище. Обърнато бе внимание, че кандидатът притежава богат административен опит и капацитет, за да продължи доброто управление на съда, за което е подкрепена и от общото събрание на съдиите.

Колегията изслуша Райна Русева и Сийка Златанова – съдии в Районен съд – Смолян, в процедурата за избор на административен ръководител – председател на Районен съд – Смолян. При проведеното гласуване съдия Русева получи 1 глас подкрепа, а съдия Златанова – 6 гласа „за“. Тъй като нито един от допуснатите кандидати не събра необходимата подкрепа от 8 гласа, няма избран председател на Районен съд – Смолян.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.