Последни новини
Home / Законът / ВАС с тълкувателно решение за обжалването на актовете на Държавната комисия по сигурността на информацията

ВАС с тълкувателно решение за обжалването на актовете на Държавната комисия по сигурността на информацията

Defakto.bg

 

Върховният административен съд излезе с тълкувателно решение по тълкувателно дело № 7 от 2021 г. То е образувано по разпореждане на председателя на Върховния административен съд по депозирано негово искане до общото събрание на съдиите за тълкуване на следния въпрос: „По каква процедура се развива административното производство пред Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) по обжалване на индивидуални административни актове за отказ, прекратяване или отнемане на издадено разрешение за достъп до класифицирана информация и по-конкретно – по реда на глава V, раздел I АПК „Индивидуални административни актове“ или по реда на чл. 62 – 67 от специалния ЗЗКИ?“.

Съдиите от общото събрание на ВАС приемат, че административното производство пред ДКСИ по обжалване на индивидуални административни актове за отказ, прекратяване или отнемане на издадено разрешение за достъп до класифицирана информация се развива по реда на чл. 62 – 67 от Закона за защита на класифицираната информация, който не изключва приложението на общите разпоредби на чл. 34 – чл. 36 и чл. 45 – чл. 46 от Глава пета, Раздел I от Административнопроцесуалния кодекс, относими към правото на участие на адресата на акта и събирането на доказателства в административната фаза на административното производството пред ДКСИ, при спазване принципа „необходимост да се знае“.

Пестеливата формална уредба в чл. 62 – 67 ЗЗКИ, в която липсват разпоредби, установяващи забрана или изключване приложението на Административнопроцесуалния кодекс в това производство,  обосновават приложимост в контролното производство на  административнопроизводствените правила на АПК. По този начин се гарантира законосъобразната дейност на администрацията и правото на защита на заинтересованите страни, при спазване баланса между конституционно установеното право на защита и защитата на националната сигурност.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.