Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент разреши на Лаура Кьовеши да иска имунитети заради корупция

Европейският парламент разреши на Лаура Кьовеши да иска имунитети заради корупция

Defakto.bg
Лаура Кьовеши

Европейският парламент разреши на Лаура Кьовеши да иска свалянето на имунитети на европейски депутати, право, запазено до момента само за съдебните власти в страните членки, съобщава кореспондента на Дневник.

610 евродепутати са подкрепили  промяната, която влиза в сила в сряда, 26-има са гласували  против, а девет души са се въздържали.

Европейската прокуратура, която започна работа преди година и половина, има правомощия да разследва и преследва престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Тъй като тя беше създадена след изработването на правилника на парламента, той не предвижда разглеждане на подобни искания.

Въз основа на доклад за разследване, получен от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), има подозрение за измама в ущърб на бюджета на ЕС във връзка с управлението на парламентарните надбавки, и по-специално по отношение на възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници „, заявиха от службата на главния прокурор.

Тъй като искането за свалянето на имунитетите съвпадна с избухването на корупционния скандал в парламента, Спираки направи изявление, че няма нищо общо с подкупите, давани на евродепутати срещу политически услуги.  Според гръцкият вестник „Катимерини“,  Спираки е върнала на Европейския парламент 21 240 евро – сумата, за която се твърди, че не й излиза от парите, отпускани й за заплати на асистентите й по време на минал мандат..

Няма яснота за претенциите към Кайли, която е арестувана от два месеца заради корупционния скандал и не е коментирала нарушението, разследвано от Кьовеши. Не й е било разрешавано да вижда детето си , според  местната преса.   Кайли е основен заподозрян в корупционния скандал, избухнал в Европейския парламент през декември, когато белгийското следствие откри 1.5 млн. евро в брой в домовете на евродепутати, на сътрудници на парламента и лобисти, като се подозира, че те са им дадени срещу прокарването на интереси на Катар и Мароко в европейските институции, напомня изданието.

Засега не е известно европейският главен прокурор да се е заела с корупционния скандал, който се разследва от белгийската прокуратура.

Според парламентарния правилник искане за снемане на имунитета на евродепутат се обявява от председателя на пленарно заседание и след това се отнася до комисията по правни въпроси. Тя изслушва депутата и събира информация за обвиненията, след което издава препоръка дали да се даде съгласие за свалянето на имунитета. Окончателната дума има пленарната зала.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.