Последни новини
Home / Законът / Софийска градска проверява за евентуално престъпление бивш министър на вътрешните работи, сега депутат

Софийска градска проверява за евентуално престъпление бивш министър на вътрешните работи, сега депутат

Defakto.bg

По повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание, Софийска градска прокуратура (СГП) предоставя следната информация, се казва в съобщение до медиите:

На 17.01.2023 г. в СГП е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари.      

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ. а резултатите обществеността ще бъде информирана.

По неофициалва информация става дума за Бойко Рашков, на когото СГП  като по правило  отделя особено внимание.

По – късно Рашков пред БТВ  заяви:  „Учудвам се, как на основа писмо на едно псевдомедия (назовава ПИК), прокуратурата прави извод за извършено престъпление. Категорично не съм участвал в пране на пари и това е срам за българската прокуратура. Тя действа заедно с партия ГЕРБ“.

Само чакам нещо по-конкретно, за да се обърна към съда, каза още той.  Рашков посочи още, че никой от прокуратурата не го е търсил по темата. „Учудвам се защо от едно писмо на псевдомедия прокуратурата прави изводи за извършени престъпления“, продължи той. Според него това са измислици, а прокуратурата е срам за демократичното общество. Той предупреди, че обмисля да защити името си в съда.

Според него публикацията и действията на държавното обвинение са в отговор на участието му заседанието на правната комисия миналата седмица, когато се обсъждаше как да се въведе контрол върху действията на главния прокурор. Тогава Рашков се обяви в подкрепа на законопроекта за независимо разследване на главния прокурор и силно разкритикува позициите на заместниците на Гешев по него.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    ППроява на лош вкус е да се четат жълти медии, а прокурат2рата преди да се самосезира на публикацията в ПИК трябва основно да провери случая преди да излезе с каквото и да е съобщение. В противен случай, както е и постъпила, се срива до нивото на ПИК€

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.