Последни новини
Home / Законът / Българският делегиран прокурор Бойко Калфин напуска Европейската прокуратура

Българският делегиран прокурор Бойко Калфин напуска Европейската прокуратура

Defakto.bg

Българският  прокурор Бойко Калфин е подал оставка като европейски делегиран прокурор.  Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС)

Преди дни министърът на правосъдието Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, в което тя го уведомява за оставката на Калфин. Какви са причините за това не е ясно.  Писмото за оставката му беше докладвано председателя на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов, който заяви, че ще бъде открита нова процедура за подбор, още повече, че България все още не е запълнила всички места.

Бойко Калфин напуска две години, след като беше избран за европейски делегиран прокурор. Той кандидатства още в първата процедура, провела се в началото на 2021 г. и беше одобрен първо от Прокурорската колегия, а след това от Колегиума на Европейската прокуратура. Не се съобщават причините за оставката на Калфин от работата като ЕДП.

Той беше обвинител в окръжната прокуратура в Кюстендил, а през декември 2022 г. повишен във Върховната касационна прокуратура.

Прокурор Калфин, който спечели с лекота едното от местата в Люксембург, у нас бе нашумял с  отказа си да образува досъдебно производство срещу бившата ГЕРБ министърка на земеделието Десислава Танева. Ставаше дума за скандала, при който бе разпространено на видео как по време на видеоконференция тя съветва зеленчукопроизводители – реципиенти на евросредства:  „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат.“, напомня Клуб Z.

В писмото си Лаура Кьовеши настоява за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор.

В момента българските европейски делегирани прокурор  са девет.  През юни м.г. е европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска  броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен на 15., а гл. прокурор Иван Гешев внесе искането ѝ в Прокурорската колегия.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев. При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари м.г., когато ПК на ВСС стартира трета процедура за единственото останало вакантно място, нямаше кандидати.

Последва четвърта, при която трябваше да бъдат подбрани шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев (СРП), Михаела Райдовска и Юлиана Христова (и двете от СГП). Колегиумът на Европейската прокуратура все още не се е произнесъл по тези кандидатури.

Предстои поредната, пета процедура за подбор за ЕДП.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.