Последни новини
Home / Актуално / Правната комисия одобри механизма за разследване на главния прокурор, внесен от МС. Гешев: Не са чели конституцията.(обновена)

Правната комисия одобри механизма за разследване на главния прокурор, внесен от МС. Гешев: Не са чели конституцията.(обновена)

Defakto.bg
Главният прокурор Иван Гешев в правна комисия бе придружен от вярната си стража в лицето на заместниците Красимира Филипова и Десислава Пиронева.

Правната комисия одобри на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, внесен от миинистъра на правосъдито  Крум Зарков.  Той беше подкрепен от депутати от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Български възход“.   ДПС, БСП и „Възраждане“ се въздържаха.

Правната комисия не припозна проекта за промени в НПК,  който беше внесен  от Надежда Йорданова  от името на  „ДБ“,  не мина  и проекта на  Бойко Рашков и депутати  от ПП, както и промените на ЗСВ, предложен от „Възраждане“ за изваждане на следствието от прокуратурата .  С 12 гласа „за“ и осем „въздържали се“ обаче правната комисия прие  проекта на „Възраждане“ за промени в НПК.

Mиниcтъp Kpyм Зapĸoв: “ Днec тyĸ няĸoлĸo пъти ce cпoмeнa зa иcтopиятa.  Cпopeд Mилeн Maтeeв oт ΠΠ, aĸo ce глacyвa тoзи зaĸoн, нapoднoтo  пpeдcтaвитeлcтвo oт 48-тo HC щe ocтaнe c дoбpo в иcтopиятa, cпopeд г-н Бaлaчeв  (ГEPБ) щe ce пoĸpиe cъc cpaм.  Bcъщнocт нищo oт тoвa нямa дa ocтaнe в иcтopия,  в нeя щe ocтaнe caмo нecĸoнчaeмия  бългapcĸи пpexoд и aĸo в EC нямaшe вoлятa дa  нaлoжaт няĸoи cтaнoвищa, нaдaли щяxмe дa пocтигнeм и тoзи зaĸoнoпpoeĸт.  Πeтнaйceт гoдини цeлият дeбaт зa cъдeбнa peфopмa ce ĸoнцeнтиpap въpxy eдин въпpoc (oтгoвopнocттa нa бългapcĸия гл. пpoĸypop б.a)   и тoвa вpeди нa вcичĸи.. Иcтopиятa oбaчe peши тoзи въпpoc.  He зapaди пapитe пo плaнa, a зapaди oбщecтвoтo, ĸoeтo вeчe нe жeлae дa ce зaнимaвa c тoзи въпpoc, a иcĸa дa ce peши. И  тoвa e peшeниeтo, ĸoeтo ви  пpeдлaгaмe. Bиe мoжe дa peшитe дpyгo, нo в paмĸитe нa дeйcтвaщaтa Koнcтитyция, тoвa e peшeниeтo и тo нe e импpoвизaция, a пpoдyĸт нa мнoгoмeceчeн тpyд, в ĸoйтo yвepявaм cи ca yчacтвaли вcичĸи инcтитyции. Bcичĸи дo eднa. Имaшe eднa пoпyляpнa фpaзa зa peфopмaтa нa eднa инcтитyция и пoдĸpeпaтa oт caмaтa инcтитyция.  Hямa дa cи пoзвoлa дa я цитиpaм. Ho иcтинaтa,  чe тoзи въпpoc ( зa paзcлeдвaнeтo нa oбвинитeл №1 ) вeчe e peшeн.  И тoзи зaĸoн щe cтaнe чacт oт пoзитивнoтo ни пpaвo.  Bъпpocът e зaщo дa зaгyбим oщe няĸoлĸo мeceцa..Зaщo тpябвa дa извъpвитe oщe eднa ĸaмпaния  пo cъщитe въпpocи.  Зaщo дa нe oтпyшим cтpaнa, a дa дъpжим зa зaлoжници 7 милиoнa дyши зapaди eдин въпpoc, чиитo oтгoвop e яceн и e cъщo тoлĸoвa яcнo, чe тoвa щe cтaнe.  Haдявaм ce днec тoзи зaĸoн дa бъдe пpиeт.. Bъв вcичĸи cлyчaи, пpиeмaнeтo нa зaĸoнa oт пpaвнa ĸoмиcия, щe бъдe eднa дoбpa нoвинa, чe нapoднoтo пpeдcтaвитeлтвo e минaлo oтвъд тoзи въпpoc и е показало воля..“

Единодушно, с 23 гласа  бяха подкрепени предложенията за изменения на НПК, свързани с непълнолетните лица, също внесени от правителството.

Междувременно комисията по конституционни въпроси, която провеждаше  едновременно заседание,   прие законопроекта на Министерския съвет за независимо разследване на главния прокурор.

Освен че е част от ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост, този проект е в изпълнение на 75 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, влючително по делото „Колеви срещу България“ от 2009 г.

В правна комисия, правителственият проект изглеждаше почти провален, но случайно или обмислено, нагласите се обърнаха след изказване на правосъдния  министър Крум Зарков. (Виж вдясно) Той призова депутатите да минат отвърд 15-годишния протакан проблем. „ Защо да не отпушим страната, а да държим за заложници 7 милиона души заради един въпрос, чиито отговор е ясен и е също толкова ясно, че това ще стане“, отбеляза министърът.  (виж вдясно) Зарков се извини на юристите от екипа на Министерството на правосъдието за обидите, които се сипят върху тях от опонентите на законопроекта.

Това беше на финала, непросредствено преди гласуването,  след 5-часово заседание и изслушване преди това на главния прокурор Иван Гешев.

Началото изглеждаше по друг начин

Скептичен съм , че тези които са писали законопроекта на правителството изобщо са чели конституцията. Говорих с едни студенти, коиото много се смяха  на предложения законопроект. Така Иван Гешев, заради който  бе отложено гласуването преди седмица за въвеждане на механизъм за независимо разследване на Обвинител №1,  оповести  мнението си в правна комисия.

Най-напред той  обяви, че включването на законопроекта в Плана за възстановяване и устойчивост от „едно служебно правителство“ е политическа злоупотреба, която трябва да бъде  прекратена.  Изготвеният законопроект и за  юристите от първи курс е видно, че   противоконституционен,  подчерта Иван Гешев.   Както представителите на ВСС и  негововите  заместници,  и той не е съгласен полицейски  служители да разследват главния прокурор и да образуват досъдебно производство без прокурор – „Злоупотребите  ще тръгнат ей от тук, от тази зала„,  предупреди народните представители той.  Заяви, че  предложението служители на МВР да разследват гл.прокурор, са реминисценция от времето на  Тодор Живков,  на ръба на тоталитаринте правила.

В този ред на мисли , отхвърли и предложения прокурор ад хок  да се избира от  средите на съдии с ранг във ВКС,  който се предлага да разследва  главния  прокурор, както и заместника му, който пък според проекта, трябва да охранява правата на  Обвинетел № 1, ако стане обвиняем.

Никой съдия от ВКС не иска да си причинява такова нещо„, заяви  Гешев.  Обяви се и срещу  предложението  Председателят на Наказателната колегия на  ВКС да преценява дали има  достатъчно данни , за да започне наказателно производство срещу Обвинител №1.  Повтори:  “ Първокурсниците“  по   право разбират, че това „е смешно“.

Гешев допусна съдебен контрол „за една част от отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства по тежки престъпления„, но това трябва да стане „или по прецизно или с промяна в конституцията“.   Убеден е,  че  законопроектът се  прави „за Иван Гешев“ и това е  извънредно законодателство,  забранено от конституцията.

Донякъде е обидно„, каза той, видимо убеден, че основите на промените,  поставени през 2009 г. с осъдителното решение по делото „Колеви“ , но при друг  главен прокурор – Никола Филчев, са насочеин срещу него.  Гешев потвърди, че Филчев  продължава да му е съветник,  въпреки, че именно той е замесен в осъдителното решение на България преди 14 г., а липсата на обективно разследване за убийството на прокурора Николай Колев през 2002 г., обезмисля всякакви критики срещу въвеждането на правила за това.  Както и с препоръките на европейските институции това разследване да се извършва от лица, които не са в подчинение на главния прокурор,  каквито са следователите и прокурорите.  Законопроектите на правителството и на „ДБ“ са съобразени именно с препоръките на Венецианската комисия и Съвета на Европа, според които България трябва да изпълни задължения по делото „Колеви“, по което бе установено, че у нас няма правила за независимо разследване на главния прокурор, ако има данни,  че е замесен в престъпление.

Венецианската комисия не може да казва – нарушете  българската конституция, обобщи  Гешев.  Знаел и в коя правна кантора е правен закона, но не даде подробности.  Когато се въведе, аз знам от кого ще са първите 30-40 сигнала, показа осведоменост  главният прокурор.

Мирослав  Иванов от „Продължаваме промяната“ се обърна към Радомир Чолаков с молба  да напомни на главния прокурор,  че той обяви закриването и на  спецправосъдието за противоконституционно, но уви,  Конституционният съд го опроверга.  „Аз не съм изненадан от липсата на задълбочен познания по конситуционно право на г-н Гешев„, каза Иванов, но  опрости  незнанието – изявите на Гешев все пак са из  областтта на  наказателното  право.

Чолаков се засуети, а Гешев без да получи думата,  си я взе,  за да каже,  че независимо от решението на КС,  за него лично  закриването на спецправосъдието е противоконоституционно.

 За Nexo, шпионите,  „зловредното руско влияние“ и конгресмен Дейвидсън

Няма целенасоченост при разследването на работата на Nexo. Това съобщи  Гешев преди заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси.

Той уточни, че разследването е образувано септември и са планирани действия за декември. „Чух обвинения за някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат американските прокурори и колегите от другите партньорски страни„, добави главният прокурор.

Гешев допълни, че по казуса се събира информация, която ще бъде изпратена на колегите  в САЩ. „Категорично са разкрити директни транзакции от руски фирми към криптобанката NEXO, както и има сведения за координация между NEXO и ирански терористични организации“, каза той.  Според Гешев има данни, че са засечени трансфери на средства към лични сметки на част от обвиняемите лица. „Надявам се този случай да не се ползва политически от който и да е“, коментира той.

Той отрече акцията да има нещо общо с връчването на третия мандат. Била планирана още преди Коледа. Гешев предупреди, че ще се обърне към правителството за целево финансиране, когато стане ясно коя чужда одиторска компания ще прави експертизата по делото. В момента се водели преговори с четирите водещи одиторски компании в света. Предложение дошло и от швейцарска компания.

Имам доста подробна информация, предполагам в една конкретна медия ще излезе повече информация, знаете, че има редица нередности по отношение на криптобанката, след като направим нужното проучване, ще дадем информация“, каза още Гешев  в отговор на депутатски въпрос за  случая NEXO и финансирането на „Демократична България“.

Не ми е известно да има молба за правна помощ от страна на САЩ към разследването на криптобанката. Ако постъпи искане към разследване , то такова трябва ДАНС да осъществи, защото той е разследващият орган. Моите правомощия са безспорни за всеки, който е запознат с Конституцията. Надежда Йорданова от ДБ не е запозната с тях, поискахте оставката ми, но стана ясно, че няма аргументи за това. В една държава в ЕС, ако това се случи има последствия, но това са особеностите на нашата система„,  обърна се главният прокурор към  Надежда Йорданова от ДБ.

„Сега спекулацията за ролята на главния прокурор е ненужна. Понеже казахте, че съм заплаха за ООН и ЕС, то аз искам да кажа, че нямам право да изказвам лично мнение, това се отнася и за всички политически фигури – това, което казвате, са тотално лични мнения“, каза Гешев на Бойко Рашков от ПП, който преди това го предупреди да не се държи нападателно към народните представители.

Рашков напомни на Иван Гешев, че не е редно главния прокурор да напада народните представители и го попита докъде са разследвания за взривовете и отравянето на Гебрев,  дали в прокуратурата има данни, според думите на Христо Грозев, у нас има  силно  влияние  на руските специални служби.

Гешев отговори, че има много образувани дела за шпионство, обвинителният акт срещу Малинов е в съда, повдигнати са обвинения срешу шест руски граждани за отравянето на Гебрев,  но Руската федерация не екстрадира руски граждани.  Подробности не може да даде, но доколкото му е  известно,  „колегите от спецпрокуратурата са си свършили работа.“ По шпионските дела каза, че те се поправят след  връщането им от съдилищата.

Специализираната прокуратура обаче е закрита, а руснаците – доволни,  заключи главният прокурор.

В отговор на въпрос за писмото на американския конресмен Уорън Дейвидсън, поискал санкции за българския главен прокурор, Гешев рутинно отговори, че  българската прокуратура не коментира личните мнения на чужди политици,  заблудени от български източници,  свързани  със „зловредни руски интереси„.  Дейвидсън е един от над 400 конгресмени,  каза Гешев и даде пример с безспорен авторитет:   „Ако някой от вас изкаже мнение за европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, тя едва ли ще тръгне да коментира„.

 Пак не е ясно докъде се стигна

Не е ясно  дали знаковото одобрение на  ключовите промени, получили подкрепата на Венецианската комисия и срещнали  отпор от Прокуратурата и Висшия съдебен съвет, изобщо ще стигнат до пленарната зала заради малките шансове за излъчване на редовно правителство в рамките на 48-то Народно събрание. Ако парламентът бъде предсрочно разпуснат, законопроектът ще трябва да извърви същата процедура в новото НС.  Така протяжно бе извървян  пътя и до закриване на спецправосъдието.

Популярната фраза,  която Зарков не изрече в изказването си, но е използвана от други правосъдни министри, е:  Съдебната реформа е като да местиш гробища – никаква  помощ отвътре!

Заседанието на правна комисията продължи  с обсъждане на  Закона за медиацията за второ четене.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.