Последни новини
Home / Законът / Промениха Закона за хората с увреждания, ще получават пенсии до нови ТЕЛК решения

Промениха Закона за хората с увреждания, ще получават пенсии до нови ТЕЛК решения

Defakto.bg

Одобриха на второ четене улеснения за наемането на чужденци със „синя карта“

Народното събрание прие окончателно промени в Закона за хората с увреждания.   С промените българските граждани ще могат да упражняват правата си по време на преосвидетелстване от органите на медицинската експертиза. Целта е да се преодолеят последствията от забавянето от нормативно определения тримесечен срок за произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК.

С приетите текстове се реши, че ако хората с увреждания подават заявление за преосвидетелстване пред Териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) поне три месеца преди изтичане на решенията им, но все пак не излязат новите навреме, продължава да действат старите. Целта е уязвимите да  продължат да получават пенсиите си.

Приетите  текстове въвеждат  ангажимент на регионалните здравни инспекции (РЗИ) да уведомява четири месеца преди изтичане на срока на решенията им, че трябва да се преосвидетелстват. Ако има забавяне, РЗИ, НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания или НАП трябва да изпратят информация за това на засегнатите хора.

С предложения вариант за изменения се осигурява възможност за решение на проблемите, като хората с увреждания имат вече достъп до полагащата им се месечна или целева финансова подкрепа от Закона за хората с увреждания за периода до произнасянето на органите на медицинската експертиза.

Предвижда се  още хората с увреждания да не бъдат държани отговорни за забавянето на компетентните органи и да не връщат получените средства дори при последваща промяна във вида и степента на увреждане.

 

Отпада изискването работниците и служителите чужденци,  необходими за нашата икономика, да притежават висше образование. С промените на второ четене в закона за трудовата миграция и мобилност парламентът въведе режим на възможностите за дистанционна работа и възможностите за дългосрочни и краткосрочни командировки, включително на територията на ЕС.

Притежателите на „синя карта“ могат да упражняват и дейност като самоосигуряващи се лица.

Променени бяха и  Закона за чужденците в Република България, Закона за насърчаване на заетостта, Закона за българските лични документи, Закона за здравното осигуряване.

Целта е облекчаване на процедурата по получаване на „синя карта“.

Против бяха от БСП, „Възраждане“ и ДПС. Мотивите са, че е нецелесъобразно чужденци, които отговарят на условията за упражняване на висококвалифицирана заетост съгласно българското законодателство, да влизат в страната с виза за краткосрочно пребиваване.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.