Последни новини
Home / Законът / Съветът на Европа: В България е очевидна липсата на решимост за пълноценни разследвания на корупцията

Съветът на Европа: В България е очевидна липсата на решимост за пълноценни разследвания на корупцията

Defakto.bg

Правосъдието в България е неефективно, медиите са зависими и има много празноти в правилата за хората, заемащи висши държавни длъжности – това са част от изводите в доклада на Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа, известна като GRECO,  съобщава БНР.  За пети път антикорупционният орган на Съвета на Европа GRECO публикува доклад за корупцията и почтеността на висшите изпълнителни длъжности (министър-председател, министри, генерални секретари, началници на политически кабинети, съветници и експерти) и съдебната система в България.

В България има поразителен контраст между нива на корупция и присъди срещу висши чиновници. Това е един от изводите в доклада на организацията GRECO към Съвета на Европа, отбелязва  Медиапул .  В него се  прави обзор на свършеното по темата антикорупция през последната година и стига до извода, че липсата на присъди изобщо не се дължи на закриването на специализираните съд и прокуратура.  Това е теза на главния прокурор Иван Гешев, който от месеци не спира да говори, че премахването на двете институции е направено в полза на организираната престъпност, посочва изданието.  На него му пречат още и остарелите закони – НК и НПК, с които постоянно се оправдава.

В доклада на GRECO е записано буквално, че организацията „остава със силно впечатление, че причината за неефективното наказателно преследване на случаи на корупция, включващи лица на висши длъжности, се дължи в по-малка степен на архитектурата на съответните прокурорски служби и в по-голяма на прекалено сложните предварителни условия, наложени от прокуратурата на разследващите органи и очевидната липса на решимост за извършване на пълноценни разследвания и завеждане на дела в съда, съчетано с възможно неправомерно влияние върху и в рамките на прокуратурата„.

В документа се споменава твърдение на следователи, които обясняват, че има много примери на проверки за корупция, при които са събрани данни, но до наказателно разследване така и не се е стигнало. Отказът често бил по „формалистични причини“.  Имало данни и за пропуски при събиране на доказателства по такива разследвания.

Представители на президентската администрация отбелязаха, че антикорупционните реформи трябва да са насочени преди всичко към прокуратурата, особено в светлината на провала на специализирания съд и специализираната прокуратура да изправят пред правосъдието високопоставени политически лица, вероятно замесени в корупция през последните десет години„, цитиран е докуменът.

Сред изводите, които се правят в публикувания доклад, са безнаказаността на изпълнителната власт, липсата на закон за лобизма и на правила за поведение и оценка на риска от корупция. В него се посочва още, че няма прозрачност за хората, които са съветници и част от политически кабинети. Въпреки че Комисията за борба с корупцията по висшите етажи на властта има много правомощия, тя не ги упражнява. Проблемен е начинът, по който се проверяват имотните декларации, пише още в документа.

GRECO отбелязва още, че висшите постове не са подчинени на подходяща рамка за почтеност: за тях не се прилага етичен кодекс, не се осигурява повишаване на осведомеността по въпросите на почтеността и не е въведен механизъм за поверително консултиране по етични въпроси. Освен това GRECO призовава за повече прозрачност по отношение на условията на работа на държавните служители, включително тяхното възнаграждение и евентуални допълнителни дейности.

Зависимостта на медиите също е изведена като основен проблем.

„Разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, често са обект на негативни кампании, стратегически дела против публичното участие (SLAPP), заплахи и понякога физически нападения, които изглежда не са последвани от адекватни правни и политически отговори от страна на властите“, коментират още от GRECO.

Именно затова „мащабите на проблема с корупцията в България не се отразяват адекватно в медиите“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.