Последни новини
Home / Законът / Тезата за недосегаемостта на главния прокурор е политическа спекулация, каза Иван Гешев пред граждани

Тезата за недосегаемостта на главния прокурор е политическа спекулация, каза Иван Гешев пред граждани

Defakto.bg

Ако бях недосегаем, нямаше да давам обяснения над  30 пъти. Тезата за недосегаемостта на главния прокурор се експлоатира политически. Главният прокурор е само административен ръководител, не може да разпорежда нищо. Недосегаем е бил през 90-те години. Някои политици, които казват, че искат съдебната власт да е независима, всъщност искат да я овладеят за постигането на някакви политически дивиденти.

Това заявява главният прокурор Иван Гешев при разговор с граждани и представители на местната власт в  Търговище. Срещата се провежда по покана на кмета на града Дарин Димитров, информира Асоциацията на прокурорите.

Ако бях недосегаем, нямаше да съм давал обяснения над 30 пъти в различни институции, като ДАНС, КПКОНПИ, прокуратура, по всякакви сигнали. Това да атакуват прокуратурата е нормално, когато тя си върши работата“, казва Гешев. Добавя: „Не е реформа да махнеш главния прокурор. Реформа е да видиш кое не е правилно и да го промениш. Другото е някаква лична вендета„.

Някои възприемат съдебната реформа като персонална, но има проблеми, за които трябва да се питат специалистите, поучава  Гешев.  „Трябва сериозна подготовка и планиране, добавя той и обяснява до какво води липсата на компетентност:   „Все едно да тръгнеш да ремонтираш АЕЦ „Козлодуй“, без да разбираш от физика“.

„Контактът между прокуратурата и местната власт е важен, защото скъсява пътя между проблемите на гражданите и решението им“, отбелязва още главният прокурор на срещата.

Днес се очаква Иван Гешев да присъства на заседанието на правна комисия – да вземе отношение  и засипе с критика механизма за търсене на отговорност от главния прокурор, внесен от правителството,  и отделно от  депутати на ДБ,  препоръчан от Венецианската комисия и Съвета на Европа.

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.