Последни новини
Home / Законът / Зарков и заместниците му отчетоха 100 % изпълнение на поставените приоритети

Зарков и заместниците му отчетоха 100 % изпълнение на поставените приоритети

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Крум Зарков определи като „разговор между глухи“ критиките на Иван Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор.

“ На всички критики, които чухме от върховете на прокуратурата в последните седмици, е отговорено подробно в мотивите към законопроекта. Сега разговор между глухи, в който всеки тропа с крак и твърди своето, не мисля, че има нужда“, каза министърът.

Служебният министър на правосъдието Зарков, заедно с екипа си – заместник-министрите Мария Павлова, Юлия Ковачева и Емил Дечев, представи отчет за работата на Министерството на правосъдието по времето на служебния кабинет. По думите му  100% са изпълнени петте приоритета, които той е поставил при встъпването си в длъжност, като служебен министър преди около шест месеца. Отчетът идва ден, след като късно в четвъртък правната комисия прие на първо четене правителстения проект за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. Приемането на тези промени на късно заседание вчера беше определено като голяма стъпка, казаха  от правосъдното министерство.

Зарков напомни, че преди около 6 месеца, когато встъпи като  служебен министър на правосъдието, като си е  поставил пет основни приоритета –  всички законопроекти в частта правосъдие по ПВУ, които са условия за второто плащане по Плана, както и законопроекта за въвеждане на веханизъм за раследване на главния прокурор,  който бе част от третото плащане по Плана. Този приоритет е изпълнен на 100%, заяви  Зарков.

Той изброи –  осигурени са условия за независима работа на европейските делегирани прокурори, отпушена е и  процедурата за изграждане на нов затвор в Самораново – първият, който ще бъде построен в България с пари отвън за последните 50 години. Както и че е издигнат в приоритет въпросът за Шенген.

Министърът посочи  създаване на Съвет за криминологични изследвания към Министерство на правосъдието, който  работи добре, възложени са му задачи, назначени са екипи и работят по няколко направления, отбеляза  Зарков.

Според зам.-правосъдния министър Емил Дечев за осем месеца правосъдното министерство е свършило това, което 15 години се очаква от страната ни да свърши по линия на различни международни организации.

Той остро реагира срещу неглижирането на работата на експертите, работили по тези законопроекти, както и срещу  твърдението, че законопроектът за главния прокурор има противоконституционни текстове. „Всяко едно министерство би спечелило, ако има такива експерти на работа в него. Много биха спечелили и определени институции в съдебната система, каквито има в Министерство на правосъдието“, поздрави  Дечев колегите си.

Няма разпоредби в законопроекта, които да са противоконституционни и няма съдия да пише обвинителни актове или постановления за привличане на обвиняеми. В законопроекта ще има прокурор, който преди това е работил като съдия, който за известно време ще изпълнява ролята на прокурор, ще носи само временно червената си тога и след като приключи работата си, ще се върне на старата си работа като съдия“, за пореден път обясни заместник-министърът.

Дечев отчете за работата си в Дирекция „Българско гражданство“, Дирекция „Международни осиновяване“ и Дирекция „Електронно управление“ в Министерство на правосъдието“, където били извършени ключови реформи.

Както самият служебен министър, така и ресорните зам.-министри отчетоха като голям успех приемането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Законът за съдебната власт за въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор Иван Гешев и заместниците му. Емил Дечев не може да се съгласи, че този законопроект е бързо написа, на коляно. Той се надява все повече такива законопроекти „да се пишат бързо и на коляно“.

Заместник-министърът на правосъдието Юлия Ковачева добави, че с приемането на процедурата по задължителна съдебна медиация в Закона за медиацията ще се намали натовареността на съдилищата и ще се постигне по-голяма ефективност в съдебната система. Внесен е и законопроект, с който се предвижда укрепване ролята на инспектората към ВСС.

Вторият ресорен зам.-правосъден министър Мария Павлова отчете, че по отношение на местата за лишаване от свобода е проведена успешна обществена поръчка за изграждане на новия затвор и учебен център в Самораново. Изграждането на нов затворнически арест на територията на Самораново и Петрич също е голям успех за Министерство на правосъдието. Последните месеци се засилил диалогът със синдикатите в МП, в Главна дирекция охрана и в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, отчете Павлова.

От екипа на Крум Зарков напомниха, че законопроектите, свързани с главния прокурор, се очакват както от партньорите отвън, така и от българските граждани.

Оттук нататък екипът на правосъдния министър очаква да има достатъчно пленарно време, за да може тези промени да бъдат приети, както и останалите законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, които на 100% са били подготвени.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Бивша заместничка на Невена Зартова виждала два пъти Мартин Божанов – Нотариуса в кабинета й

Бивша  заместничка на бившия районен прокурор на София Невена Зартова съобщи пред Прокурорската колегия, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.