Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков на конференция за върховенството на закона: Нямаме право да губим повече времето на хората без реформи

Крум Зарков на конференция за върховенството на закона: Нямаме право да губим повече времето на хората без реформи

Defakto.bg
На снимката: Крум Зарков (вляво), служебен министър на правосъдието, Н. Пр. Херо Мустафа ,посланик на САЩ у нас, Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България, (втора от ляво),  Матю Мъри (вдясно), международен експерт по иновативни решения за систематична борба с корупцията и бивш помощник секретар за Европа, Близкия Изток и Африка към Министерство на търговията на САЩ.  Пресфото – БТА

Време е да направите реформи, отбеляза посланик Херо Мустава

В продължение на повече от 30 години България се бори всекидневно, за да достигне стандартите за върховенството на закона. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на конференцията „Върховенството на закона и бизнес средата в България“. Според него страната ни има огромен напредък, но и още много какво да върши.

Конференицята е  организирана от Американската търговска камара в България, се провежда в хотел „София Балкан Палас“ в столицата. Целта на форума е да се продължи публичният разговор за проблемите, които е нужно да се решат, за да се подобрят бизнес средата и инвестиционният климат у нас.

Имам честта и отговорността да водя в рамките на служебно правителство една от основните мисии, които беше да не допуска политическите сътресения да ни забавят по пътя, който сме избрали. За целта бяха изготвени много важни законопроекти“, обясни Зарков. По думите му някои от тях дълго време са отлагани. Законопроекти, които правителства преди служебното са внесли като условие в Плана за възстановяване и устойчивост, добави министърът.

Според Зарков политиците нямат право да губят времето на българското общество. Той посочи, че в настоящата политическа обстановка дали законопроектите ще бъдат приети, зависи от факторите време и политическа воля.

По думите му воля ще има, защото тя е налична в „публичното мнение на България“. Най-силната гаранция, че тези реформи ще се случат, е това, че българското обществено мнение ще настоява за тях, смята Зарков.

Министърът отбеляза, че вчера правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Остава само законопроектите по Плана за възстановяване да бъдат приети. Настоящата политическа ситуация зависи от фактора „време“, но повече от фактора „време“ е важен факторът „воля“. Факторът „воля“ ще бъде наличен в това или следващото Народно събрание поради простата причина, че е наличен в публичното мнение на България. Това заяви още служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред посланиците на САЩ, Италия, Германия и Франция у нас.

Нямаме право да губим времето на хората, като не решаваме определени въпроси, които висят и пред бизнеса, и пред инвеститорите, когато обмислят дали да инвестират бизнеса си в конкретна държава, отбеляза Зарков. Най-сигурната гаранция, че реформите ще се случат, българското обществено мнение да настоява за тях, посочи правосъдният министър.

Никой от санкционираните по закона „Магнитски“ не бе дори наказан

В изказването си посланик Херо Мустафа говори за подход, в който трябва едновременно да се помага на „добрите“ и да се преследват „лошите“. Тя подчерта, че в правораздавателните органи има множество добри професионалисти, които опитват да си вършат работата, и колко обучения на прокурори, съдии и други служители са провели от посолството (постоянният юридически съветник Джесика Ким – бел.ред.). Но и даде конкретен ярък за САЩ пример за отсъствие на съществена промяна в България.

Лично сме видели колко невероятно трудно е да се реформират институциите и да бъдат премахнати дълбоко вкоренени интереси. Още докато се подготвях за мандата си тук, при срещи, преди да дойда в България, с български официални лица ми казваха „не използвай думата „корупция“. Че мога да започна работата си с нея. Че ще съсипе отношенията му с правителството и ще ме обрече на провал.

Но тук едва ли не на всяка среща, разговор, вечеря, в разговора неизбежно българите говорят за корупция. Бизнесмени, хора от гражданското общество, журналисти, обикновени хора ми казваха, че за тях корупцията е проблем. Затова това стана приоритет за мен и е приоритет за администрацията на президента Джо Байдън

Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират. Чуваме за адвокати с куфарчета, за задкулисни сделки, за рушвети.  Чуваме за непрозрачни обществени поръчки и покупки от властта, натъкмени за конкретен кандидат. За фаворизиране при държавните договори.

В България виждаме как корупцията изключително много деформира функционирането на някои институции и как ги контролира в ущърб на българския народ.
Администрацията ни санкционира трима българи по Глобалния закон „Магнитски“ и забрани влизането в страната на шестима заради корупция. И какво последва? Нито един от тях не бе критикуван публично заради корупция. Никой от тях не е осъден в България за престъпления. Никой дори не е наказан административно или уволнен от поста си.„, отбеляза посланикът.

Посланик Мустафа за пореден път повтори, че докато продължават да работят с партньори в България и посолството да действа като катализатор на процесите, „всички знаем, че промяната трябва да дойде отвътре, политиците трябва да покажат кураж„.  Както тя, така и други участници говориха за това, че важни законодателни промени за реформиране на правораздаването и свързани с Плана за възстановяване, са внесени в парламента и от депутатите се очаква да бъдат одобрени.

Промяната трябва да дойде отвътре, българските министри трябва да имат воля. Време е да покажем политическата воля да бъдат приети тези законопроекти, които ще помогнат да има по- голямо върховенство на закона, добави Херо Мустафа.

Време е да направите тези реформи„, допълни Мустафа.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Бивша заместничка на Невена Зартова виждала два пъти Мартин Божанов – Нотариуса в кабинета й

Бивша  заместничка на бившия районен прокурор на София Невена Зартова съобщи пред Прокурорската колегия, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.