Последни новини
Home / Законът / Президентът: Разпускането на НС зависи и от волята на депутатите да приемат „оставащите“ няколко закона

Президентът: Разпускането на НС зависи и от волята на депутатите да приемат „оставащите“ няколко закона

Defakto.bg

Ако депутатите покажат, че имат воля да приемат закона за отговорността на главния прокурор, президентът ще им даде време да го приемат, каза Крум Зарков

Следващият служебен премиер ще бъде Гълъб Донев, обяви Румен Радев

 

Ще направя последни консултации с моя правен екип, февруари е особен месец, по Конституция трябва до 2 месеца да се проведат изборите след разпускането на парламента. По никакъв начин не искам повече да бавя нещата, ясно е, че се върви към избори. Трябва възможно най-бързо да имаме редовно правителство„, заяви президентът Румен Радев пред Дарик радио и обяви, че следващият служебен премиер ще бъде Гълъб Донев. Това обяви държавния глава, който каза че му предстои разговор със служебните министри преди да обяви дали ще прави промени в екипа на служебния кабинет. Поясни, че част от екипа може да бъде и Атанас Пеканов.

Президентът подчерта, че датата за разпускането на парламента зависи от точната дата на изборите. Според него се наблюдава липса на желание и страх да се управлява на страната по време на тежки кризи.

Криене зад гърба на служебното правителство със сменена отговорност на президента, това е твърде удобно. Партиите ще търсят виновен за това, че няма редовно правителство, призовавам да се обединят около наистина важните приоритети – да подходят различно, да търсят общи решения преди изборите, а не след това. След това е късно, търси се изход от ситуацията, който следва да приключи с грозни компромиси. Няма модел Радев, има модел наречен Конституция на Република България. Президентът не упражнява еднолична власт и неговите служебни правителства не рушат парламентаризма, партиите сами упорито искат да разрушат парламентаризма„, коментира Радев.

По думите му е необходимо решение на политическата криза. Президентът поясни, че е необходимо становище от Централната избирателна комисия може ли да има избори с машини поради закъснелите доставки на хартия за принтерите на машините.

Според Радев е важно дали парламентът има волята, съгласието и желанието да приеме оставащите няколко важни закона.

Ако депутатите покажат, че имат воля да приемат закона за отговорността на главния прокурор, президентът ще им даде време да го приемат

Това коментира по рано пред БТВ  служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Засега е ясно, че във вторник БСП ще върне третия мандат за съставяне на редовно правителство неизпълнен. Президентът Румен Радев трябва да разпусне 48-ото Народно събрание, да насрочи избори и да назначи нов служебен кабинет. В Конституцията няма конкретни срокове в които трябва да издаде тези укази.

Според Зарков народните представители могат да дадат знак на държавния глава, ако включат в дневния ред на извънредното си заседание във вторник законопроектите за първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

Факторът време е по-маловажен от фактора воля. Ако се констатира и това може да стане много бързо – още вторник или сряда, че има в това Народно събрание повече от половината присъстващи, които имат волята да освободят България от този товар. Защото този въпрос е страшен товар за България и за всеки един български гражданин. Ще влетим в центъра на Европа, ще имаме добри доклади, ще минем на друго ниво, ако има половината от присъстващите отговорни депутати, то съм сигурен, че няколко дена са достатъчни, не е нужно месеци. Сега дали изборите ще са последната седмица на март, или първата на април, или втората на април. Според мен е второстепенен въпрос спрямо това, което ще спечелим с този закон”, коментира Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене механизъм за независмо разследване на главния прокурор

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди На първо четене …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.