Последни новини
Home / Законът / След като ГЕРБ подкрепи разследването на гл. прокурор, Гешев допусна, че Борисов може да бъде изправен пред съд

След като ГЕРБ подкрепи разследването на гл. прокурор, Гешев допусна, че Борисов може да бъде изправен пред съд

Defakto.bg

Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство,  заяви пред БНТ  главният прокурор Иван Гешев.“Този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари„, обяви Гешев.

Има защитен свидетел,  който се притеснява за сигурността си и е с осигурена защита от Бюрото по защита към Министерството на правосъдието, каза още Гешев.

По думите му това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време.

Къщата в Барселона

На въпрос дали има  прилики между Nexo и разследването за къщата в Барселона Иван Гешев коментира, че и по двете разследвания става въпрос за пране на пари. Окачестви ги като сложни разследвания „Необходимо е съдействие на нашите партньори. И двете разследвания предстои да бъдат приключени в разумен срок в следващите седмици, може би месец и нещо, защото се очакваха отговори от Кипър и една банка от Европейския съюз“, заяви Иван Гешев.

Според Гешев и по разследването за къщата в Барселона, и за кюлчетата е възможно Бойко Борисов да бъде изправен пред съд. „Ако съберат колегите доказателства,Нямам съмнение, че ще бъдат повдигнати обвинения“, каза Гешев. Изказването си той направи след като в четвъртът  депутатите от ГЕРБ ( с изключение на  варненския адвокат Бранимир Балачев, направил скандално изказване по време на заседанието, виж най долу), подкрепиха за първо четене законопроекта  за въвеждане на независимо разследване на  главния прокурор.

Гешев  коментира снимките и кюлчетата, свързани с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“ така: „Не са намерени кюлчета и банкноти, а има снимки, които са обект на разследване“.

Разследването на къщата в Барселона започна в края на 2019 г. и е свързано с международно пране на пари в големи размери чрез луксозен жилищен имот и магазин в каталунската столица. Беше обявено, че в него замесените до един имат връзка с Борисов. През февруари миналата година стана ясно, че испанските власти са изпратили на ДАНС доклад по него и то вече е прехвърлено в България. Досега прокуратурата не е напреднала особено, освен твърденията й, че е разпитала всички споменати в казуса, без на никого да е повдигнала обвинение, и че превежда друг испански доклад, получен от нея.

В началото на юли стана известно, че прокуратурата не е успяла да изясни дали кюлчетата злато, снимани в чекмеджето в спалнята на Борисов, са купувани и продавани. За прокуратурата кюлчетата са „жълтите правоъгълни предмети“, а информацията за този извод е базирана на данни от Министерството на икономиката и Българската народна банка (БНБ).

Впоследствие се разбра, че прокуратурата е направила петорна експертиза, която показала, че снимките от спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в правителствената резиденция „Бояна“, на които се вижда чекмедже с евробанкноти и златни кюлчета, са манипулирани. Този извод беше опроверган още през 2020 г. от независима експертиза.

Гешев уточни, че зад всички политически атаки стоят много пари и прогнозира, че сега ще станат още повече след случая с Nexo.

Разследването на главния прокурор

„Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите и европейските стандарти, това е извънредно законодателство за ограничен кръг хора“, повтори тезата си пред правната комисия Гешев.  Така той твърдеше и за закриването на спецправосъдието,  позиция, която КС не потвърди.  Пропусна да каже, че законопроектът е изготвен по препоръки на Венецианската комисия и е подкрепен от Съвета на  Европа.

Като коментира изказване на американския посланик Херо Мустафа от вчера, която в петък заяви, че е време България  да завърши реформите си,  Гешев каза, че е съгласен с нейното мнение за  пълна и всеобхватна съдебна реформа ( той пак я нарече правна) . Според главния прокурор тя трябва да обхване всички правоохранителни органи – от МВР, през следствието, прокуратура, до съд. „Навсякъде има проблеми и докато не се оправи цялата система няма как да дойде продукта накрая – справедливост“, подчерта Гешев.

Главният прокурор повтори тезата си, че „има опити на български политици да овладеят съдебната власт“,  теза, която не се родее с фактите по случая с отговорността на главния прокурор.

Назад към корените  на проблема    

Заради удобната амнезия на някои, напомняме, че корените на законопороекта за въвеждане на независимото  разследване на главния прокурор са в далечната 2009 г., когато ЕСПЧ осъди страната за констатираните по делото „Колев“ липсващи правила за разследване на главния прокурор, тогава Никола Филчев, сега съветник на Гешев.   Прокурорът Колев  беше убит на 28 декември 2002 г. Той беше известен като явен противник на главния прокурор Никола Филчев, който го уволни от Върховна административна прокуратура през 2000 г. Преди това Колев беше „дясна ръка“ на Филчев и както самият той е признавал, е бил изпълнител на част от неговите наказателни акции.

Според ЕСПЧ е имало солидни доказателства за конфликт между главния прокурор и жертвата, имало е данни за това, че незаконни действия срещу жертвата и неговото семейство може да са били одобрени от главния прокурор и висшестоящи приближени нему прокурори и че предвид материалите по делото разследващите “е трябвало да проучат твърдението, че главният прокурор и други високопоставени прокурори и служители може да са замесени в убийството на г-н Колев, дори ако това твърдение в крайна сметка се окаже неоснователно”.

…  „Тази ситуация очевидно е резултат на комбинация от фактори, включително невъзможността за повдигане на обвинения срещу главния прокурор, авторитарният стил на г-н Ф. ( Филчев, б.р.)като главен прокурор, очевидно незаконните методи на работа, до които прибягва, а също и институционални недостатъци. По-специално изключителното правомощие на прокурорите да повдигат наказателни обвинения срещу извършителите, съчетано с пълния контрол на главния прокурор върху всяко решение на прокурор или следовател и фактът, че главният прокурор може да бъде отстранен от длъжност само с решение на Висшия съдебен съвет, част от чиито членове са негови подчинени, е институционална особеност, която многократно е критикувана в България, че не осигурява достатъчна отчетност.“..

Черешката на тортата

Бранимир Балачев – ГЕРБ

„Понеже тука много се развява делото на Николай Колев. Аз го познавам лично, защото той е от нашия регион, познавам този, с когото се тричаха взаимно, г-н Филчев, защото и той е от нашия регион и той беше съдия при нас. А Николай Колев, както каза в един разговор колежката ми, която се подсмихва в момента, Николай Колев заслужаваше, защото той правеше такива поразии. Аз го казвам“.

(Изказване на Бранимир Балачев – ГЕРБ пред правната комисия.То не  бе отразено в  стенограмата от заседанието по заръка на председателя на правната комисия Радослав Чолаков. Е, скандално е заключението на един депутат от партията за европейско развитие, според който  прокурорът Колев е заслужавал да бъде убит. Но не трябваше да остава скрито  от документацията на парламента.)

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Един коментар

  1. Обретенов Петър

    Какво отношение има познанството на Балачев с Филчев и Колев? Аз познавам Филчев много хо – отдавна от Балачев, още от времето когато той беше районен / народен / съдия във Варна, а също и Колев и съхпругата му Нанка / също прокурор – /Случаят със смъртта на Колев остана неизяснен и това постави голяма въпросителна за дейността на българската прокуратура и следствие.Сега,единственото , което тази комисия следва да разисква е задълженията на Българската държава по казуса “ Колев“ произтиащи от решението на съда в Страсбург: да се намери правен механизъм за търкене на отговорност на гл. прокурор и контрол над него. Докато това не стане, последствията от това решение ще висят като дамокриев меч не само над прокуратурата, но и над Българската държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.