Последни новини
Home / Законът / Адв. Адела  Качаунова: Фигурата на главния прокурор трябва да бъде променена, жалко е да четем за съпротива на ВКС

Адв. Адела  Качаунова: Фигурата на главния прокурор трябва да бъде променена, жалко е да четем за съпротива на ВКС

Defakto.bg

Фигурата на главния прокурор трябва да бъде изменена. Това заяви пред БНР адв Адела  Качаунова от Правната програма на БХК.

На първо четене правната парламентарна комисия успя да приеме промените  в Наказателно -процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор, също и обжалване на отказите на Прокуратурата да разследва, както и нов механизъм, по който да се избират и освобождават тримата големи в съдебната система, предоставя също повече права за пострадалите от престъпления и най-вече отговоря на над 70 осъдителни решения на ЕСПЧ.  Окончателният закнопроект  бе изготвен от екипа на министър Крум Зарков по препоръки на Венецианската комисия, която  официално е Европейска комисия за демокрация чрез право, консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа.

Миналата седмица, главният прокурор заяви, че законопроектът е писан  в една кантора, „чийто адвокати виждаме да се появяват и при разследвания за шпионаж Александър Малинов и при разследваните от Nexo“.

Главният прокурор се опита да направи куп внушения – освен, че зад законопроекта стои една кантора, което изобщо не е вярно, също, че това е закон, който се пише за Гешев, а не е така“, обясни Качаунова като представител на Правната програма на БХК.  Тя  посочи, че съставът на работната група по законопректа беше много широк:  „Участваха прокурори, заместник-главни прокурори, колеги от ВКП, от Върховния касационен съд и не разбирам тяхното недоволство в момента, защото в рамките на работната група те гласуваха, подкрепяйки конкретни текстове“.

В предаването беше  коментирано, че е Върховният касационен съд излезе с  критично отношение за въвеждането на независмо разследване на главния прокуророр, чиито механизъм предвижда  от върховните съдии да бъде избран магистрат, който временно ще бъде назначаван за прокурор.  Другото нещо, с което съдиите от ВКС не са съгласни, е, че ще бъдат затрупани от обжалването на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства.

ВКС няма как да бъде затрупан от обжалване на отказите, защото те не инстанция, която би ги разглеждала. Те биха отишли в Окръжен и Градски съд. Беше жалко да четем тази съпротива на ВКС, защото ако част от притесненията им могат да бъдат основателни, тяхното становище много наподобяваше това на ВСС.  Имаше две тези, които се застъпваха-едната, че механизъм, специално създаден за разследване на главния прокурор и на заместниците му всъщност е дискриминация или че специалните правила за попълване на парламентарната квота на ВСС също биха били дискриминационни. Това е пункт, който не мога да подкрепя“.

Качаунова смята, че може друг проектозакон да предложи реформа в Националната следствена служба, така че тя да изглежда независима и там да бъдат изпратени делата, свързани с главния прокурор.

Това се е обсъждало многократно. И в момента има внесени такива законопроекти. Всичко зависи от това кой ще е следващият служебен министър на правосъдието. Неговото министерство ще има отговорността да вкара такъв законопроект“.

Съдебната реформа е ключова и докато България не постигне сериозни успехи в това направление Шенген ще бъде невъзможен за нас, посочи още тя.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Дебътът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано от невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.