Последни новини
Home / Актуално / За фиксацията на Иван Гешев върху адв. Ина Лулчева и онемелия Висш адвокатски съвет

За фиксацията на Иван Гешев върху адв. Ина Лулчева и онемелия Висш адвокатски съвет

Defakto.bg
Адвокат Ина Лулчева

Миналата седмица в правна комисия, гл прокурор Иван Гешев,  докато  „громеше“ законопроекта  за независимото разследване на Обвинител №1,  забеляза  зам. председателя на Висшия адвоктаски съвет Ина Лучева,  и към критиките си добави,  че „той е писан от една кантора, чийто адвокати виждаме да се появяват и при разследвания за шпионаж Александър Малинов и при разследваните от Nexo“.   Гешев не уточни твърденията си, нито защо ги изговаря, очевидно му беше удобно, тъй като Бойко Рашков го бе подхванал за делата на руските шпиони.

Внушенията, разбира се, не са верни –   работната група и екипът на МП по законопроекта са публично известни.  Обществена  тайна е и становището на Венецианска комисия за независимото разследване на главния прокурор.  И на хлапетата е ясно, че законопроектът не се пише за Гешев, а защото над страната от 15 г.  виси  дамоклевия меч на  осъдителното решение на ЕСПЧ по делото „Колеви срещу България,“  заради неизпълнението на което,  казват,  не ни приемат в Шенген.  По това дело бе установено, че за главния прокурор в България няма независим механизъм за разследване.    Когато бе убит прокурора Колев,  гл. прокурор бе  Никола Филчев, сегашен съветник на  Гешев,  който завеща този срамен казус.

Най-вярно е,  че  в Съвета на  Европа, където благословиха законопроекта,  нямат никаква причина да се фокусират нито в Гешев, нито във Филчев.  Там отчитат само  простичкия факт,  че България е единствената страна в Европа,  в която ако главният прокурор е извършил престъпление, не може да бъде обективно разследван.  Време е противниците на промените да осъзнаят колко прозрачна е защитата на обратното.

Инак г-н Гешев явно е силно впечатлен от адвокат Лулчева. Трудно му е да крие чувствата си.

Поведението му спрямо нея в ЕСПЧ биха окачествили като „системен проблем“.

Ha 23 юли 2019 г. в интepвю зa БHT, като единcтвeн ĸaндидaт зa глaвeн пpoĸypop, Гeшeв пак беше стресиран от Лулчева и заяви:  „Ho г-жa Лyлчeвa нaли нe зaбpaвямe, чe e aдвoĸaт нa eдин oт нaй-бoгaтитe oбвиняeми и пoдcъдими пpecтъпници, ĸaтo лицeтo, ĸoeтo виe нapичaтe Бpeндo. Heйнaтa paбoтa e дa зaщитaвa и дa взимa пapи oт xopaтa, ĸoитo зaщитaвa, нeзaвиcимo ĸaĸвa e иcтинaтa..“

Опростенческата  представа за силни адвокати и адвокатура, се натъкна на остри реакции от именити защитници и колегии, които му напомниха, че професията не се свежда до „защита  на вceĸи, ĸoйтo cи плaщa“.   Напомниха му, че е непрофесионално да  идентифицира защитниците  с техните клиенти.  Напомниха му още, че  пoлoжeниeтo нa aдвoĸaтypaтa e ypeдeнo в Koнcтитyциятa и че в  пpaвoвaтa дъpжaвa на адвокатите се дължи ocoбeнo yвaжeниe и cпeциaлнo cъдeйcтвиe , тъй като зaщитaват  пpaвaтa и зaĸoннитe интepecи нa гpaждaнитe и юpидичecĸитe лицa.  И към които на прибежки тичат политиците, а и прокурорите, като ги подгони нуждата.

Друго обаче направи впечатление – макар че внушенията  на главния прокурор се разчуха, Висшият адвокатси съвет потъна в безучастно мълчание.

Вярно е, че адвокат Ина Лулчева няма нужда от лична защита.  Името й  стои твърде високо  в иерархията на  професионалистите,   за да бъде закриляна от недодялани и непрофесионали подмятания.  Проблемът е,   че когато към един зам. председател на ВАдС  е демонстрирано неуважително отношение, не от друг, а от главния прокурор,  това засяга  цялата адвокатура, и изглежда редно ВАдС да реагира.

Мълчанието му  буди, меко  казано недоумение,  а  там умеят да редят думите по предназначение. Наскоро в остра декларация именно ВАдС се скара серизно на медиите за критична публикация срещу друг негов зам. председател – В. Гигова.

Е,  г-н Гешев  трябва да се примири  с адвокати като Ина Лулчева, които единствено със знания  и умения застават срещу мощната прокуратура в съдебна зала. И сериозно й  „объркват“ несвършената работа.

Въпросът е дали Висшият адвокатски съвет ще се примири  с  поведението на гл. прокурор Иван Гешев, който като по навик,  сее внушения срещу адвокатите, може би, за да отклони вниманието от гафове на службата.  Ако обаче не защитиш един от гилдията,  позволяваш да позорят всеки от нея.  Оставаме с надежда, че ВАдС ще се събуди  от летаргията и ще ни убеди, че се  уважава.

 

 

 

About Лилия Христовска

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.