Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков се срещна с координатора на САЩ в борбата с глобалната корупция Ричард Нефю

Министър Зарков се срещна с координатора на САЩ в борбата с глобалната корупция Ричард Нефю

Defakto.bg

По време на визита във Вашингтон министърът на правосъдието Крум Зарков се е срещнал с Ричард Нефю, координатор на САЩ в борбата с глобалната корупция. Двамата  са разговаряли  за актуалните предизвикателства пред България и региона и за възможностите да се сътрудничи със САЩ за тяхното преодоляване. Г-н Нефю потвърди готовността на САЩ да продължават да подкрепят усилията на страната ни за осъществяването на необходимите реформи в областта на върховенството на закона, съобщи МП.

Ричард Нефю бе назначен на поста от президента Байдън през юли 2022 г., той координира борбата срещу корупцията във всички аспекти на
американската дипломация и чуждестранна помощ.
Министър Зарков е в Съединените американски щати в контекста на срещите на върха за демокрация, инициирани от президента Джоузеф Байдън и участва в контактната група, подготвяща втората Среща на върха през пролетта на т.г.

В рамките на посещението са планирани още срещи в Държавния департамент и Департамента по правосъдие.

В петък на конференция на Американската търговска камара в България, Зарков заяви, че политиците нямат право да губят времето на българското общество. Той посочи, че в настоящата политическа обстановка дали законопроектите ще бъдат приети, зависи от факторите време и политическа воля.  Тогава посланик Херо Мустафа заяви, че в съвместната си работа САЩ и България не са постигнали достатъчно в борбата с корупцията.  Спроед нея  дори в този парламент, може да бъде приет този законопроект (за независимото разследване на главния прокурор б.р.) и да бъде изпълнена съдебната реформа.   В интерюв пред БТВ тя заяви, че законопроекти за реформиране на правораздаването и прокуратурата стоят неприети в парламента още от 2009 г.  Именно през  2009 г. ЕСПЧ осъди България по делото „Колев“ за липсата на независимо разследване на главния прокурор у нас.

Тя каза още, че малка групичка хора в България са изградили система за превземане на държавата в интерес на група олигарси, напомни, че  никой от санкционираните от САЩ по Глобалния закон „Магнитски“ и от Държавния департамент не са наказани под каквато и да е форма в България. Подчерта, че САЩ продължават да стоят зад решението си.

В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я, използвайки икономическите си способности, след което правят всичко възможно, използвайки тези икономически средства, да изчистят имиджа си“, отбеляза посланик Мустафа

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.