Последни новини
Home / Законът / Адвокатите от ОСА застават зад адв. Ина Лулчева срещу персоналните атаки на главния прокурор Иван Гешев

Адвокатите от ОСА застават зад адв. Ина Лулчева срещу персоналните атаки на главния прокурор Иван Гешев

Defakto.bg
Адв. Емил Георгиев

 От ОСА предлагат на адвокатските колегии от страната  да подкрепят декларация срещу нападението над Ина Лулчева и уронването на престижа на адвокатската професия

Обединението на свободните адвокати излиза с декларация срещу нападките на главния прокурор Иван Гешев  срещу адв. Ина Лулчева, която освен дългогодишен, опитен и уважаван пеналист, е зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.  От ОСА предлагат на  адвокатските колегии в страната да запознаят членовете си с декларацията на предстоящите на 28.01.2023 г. общи събрания и при съгласие, да я подкрепят с гласуване.

„Намираме за недопустимо всяко внушение, което би поставило под въпрос законосъобразността на нашата конституционно закрепена дейност на правна защита и процесуално представителство, при строго съблюдаване презумпцията за невиновност до доказване на противното“, казват адвокатите.

Декларацията е подписана от  председателя на УС на СНЦОП ОСА“ – адв. Емил Георгиев

Адв. Ина Лулчева

Във вторник  „Де Факто“ изрази недоумение от безучастието  на Висшия адвокатски съвет по повод  грубо и неетично   отношение на  главния прокурор Иван Гешев към  адвокат Ина Лулчева и изказаните от него нелепи внушения.   В коментар  „За фиксацията на Иван Гешев върху адв. Ина Лулчева и онемелия Висш адвокатски съвет“ посочихме, че адв. Лулчева е известен наказателен адвокат,  който не се нуждае от  лична защита срещу непрофесионални подмятания.  „Но ĸoгaтo ĸъм eдин зaм. пpeдceдaтeл нa BAдC  e дeмoнcтpиpaнo нeyвaжитeлнo oтнoшeниe, нe oт дpyг, a oт глaвния пpoĸypop,  тoвa зacягa  цялaтa aдвoĸaтypa, и изглeждa peднo BAдC дa peaгиpa.  А когато не защитиш eдин oт гилдиятa,  пoзвoлявaш дa пoзopят вceĸи oт нeя.“  Изразихме надежда, че ВАдС ще се  събуди от летаргията..

Пълният текст на декларацията на ОСА, без редакторска намеса.

ДЕКЛАРАЦИЯ -ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РЕШЕНИЕ НА ОБЩИТЕ СЪБРАНИЯ НА АДВОКАТСКИТЕ КОЛЕГИИ
ОТ  СНЦОП ОБЕДИНЕНИЕ НА СВОБОДНИТЕ „ АДВОКАТИ“ относно
Изказването на главния прокурор Иван Гешев при изслушването му в заседание на Правна
комисия на НС, проведено на 19.01.2023 г.

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВАДС,
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ – ЧЛЕНОВЕ НА АДВОКАТСКИТЕ СЪВЕТИ,
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ – АДВОКАТИ,

На 19 януари 2023 г. по време на изслушването си в правната комисия на Народното събрание, главният прокурор Иван Гешев заяви, че обсъжданите изменения и
допълнения на НПК и ЗСВ, свързани с повишаване ефективността на разследванията, отчетността на главния прокурор и механизъм за неговото разследване, са писани от една „ кантора, чиито адвокати виждаме да се появяват и при разследвания за шпионаж Александър Малинов и при разследваните от Nexo“. Главният прокурор не си спести и подмятанията, че в същата кантора работи и една адвокатка, която била много активна „ при закриването специализираните наказателни съдилища и прокуратури“, както и че тази адвокатка присъства днес на изслушването“.  Несъмнено стана ясно, че с това главният „ прокурор адресира адв. Ина Лулчева – зам. председател на ВАдвС, която действително присъстваше на заседанието на правна комисия в НС, но за която главният прокурор предпочете да говори само докато моментно отсъстваше от заседателната зала.

„Обединение на свободните адвокати“ е организация, която работи за издигане авторитета на адвоката като защитник на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица в България. Предвид това не можем да подминем подобен род изказвания и с настоящата декларация изразяваме противопоставянето си на всякакви опити за персонални атаки срещу конкретни адвокати и срещу адвокатската професия като цяло.

Демонстрираното отношение от главния прокурор и използваната от него риторика води до обезценяване на основни принципи, залегнали в Конституцията и процесуалното ни законодателство, от една страна, а от друга засяга институционалното доверие в адвокатурата и мястото й в едно изграждано върху върховенството на правото демократично общество.

Важен в случая е цялостният контекст, в който главният прокурор си позволи обсъжданите изказвания – този на предложенията за законодателни изменения за
подобряване ефективността на наказателното производство. Именно това съвпадение създава недопустимото внушение, че след като подготвяните изменения и допълнения са  „писани от адвокати, които обаче защитават лица, разследвани за шпионаж или са свързани с технологична компания“, както и че „paбoтaта на адвоката e дa зaщитaвa и дa взимa пapи oт xopaтa, ĸoитo зaщитaвa, нeзaвиcимo ĸaĸвa e иcтинaтa“, то същите промени и изменения се правят единствено за да бъде затруднена прокуратурата да изпълнява своите задължения и така лицата да се спасят от наказателно преследване и отговорност.

Без да коментираме обективната неистинност на твърдяното авторство при разглежданите на посочената дата от правна комисия законопроекти, декларираме, че подобни изказвания, направени в такъв контекст, уронват и дискредитират не само конкретно визираните адвокати, като поставят под съмнение техния професионализъм.

Изказването засяга в пълнота и Адвокатурата като институция, чиято функция и важност са причината принципите за изграждане на същата – свобода, независимост и самоуправление, да са конституционно регламентирани. Напомняме, че правото на защита е гарантирано както от Конституцията и международното право, така и от наказателнопроцесуалния кодекс, чийто чл. 15 сме сигурни, че главният прокурор добре познава и разбира.

Изпълняването на функциите по защита, не може да бъде аргумент за това дали един законопроект е добър или лош или да ограничава възможността за вземане на отношение по проблемите на съдебната власт и нейното необходимо реформиране.  В противен случай ще сме изправени в хипотеза, при която адвокатите и адвокатурата ще бъдем не просто безгласни участници в процесите, които засягат пряко нас и професионалната ни дейност, но практикуващите законоворегламентираната професия на защитници са заплашени

да бъдат тенденциозно и недопустимо популистки заклеймени като “оказващи защита на лица, срещу които се водят разследвания”.

Намираме за недопустимо всяко внушение, което би поставило под въпрос законосъобразността на нашата конституционно закрепена дейност на правна защита и
процесуално представителство, при строго съблюдаване презумпцията за невиновност до доказване на противното.

Предлагаме на предстоящите Общи събрания на адвокатските колегии, провеждани на 28.01.2023 г., и на Общото събрание на адвокатите от страната през февруари 2023 г., да бъде предложено за гласуване решение за присъединяване на адвокатската общност към настоящата декларация в защита институционалното доверие към адвокатурата и първостепенната роля на адвокатите като стожер на законността и правовата държава.

С уважение:
Председател на УС на СНЦОП ОСА“ – адв. Емил Георгиев

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.