Последни новини
Home / Законът / Демерджиев: Охраната на картините на Божков досега струва 4 млн. лв., от прокуратурата зависи докога ще продължи това

Демерджиев: Охраната на картините на Божков досега струва 4 млн. лв., от прокуратурата зависи докога ще продължи това

Defakto.bg
Иван  Демерджиев

Служебният вътрешен министър   Иван  Демерджиев е разочарован, че депутатите от 48-ото Народно събрание не приеха законови промени, с които да подпомогнат процеса по въвеждане на независимо разследване на главния прокурор с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, както и правила за защита на хората, които подават сигнал.  Това заяви министрът пред  БТВ.

Проектозаконът за  контрола на главния прокурор мина на първо четене в правна комисия, а от думите на Десислава  Атанасова (ГЕРБ) в понеделник се  разбра,че символнично това може да стане на първо гласуване и в сегашния парламент  без  проектът да бъде приет окончателно. Това означава, че след изборите на 2 април, поредното  НС ще започне отначало работата по законопроекта, получил подкрепа на европейските институции.   Законът за „т.нар. „малка корупция“ бе отхвърлен от депутатите, а  ГЕРБ ще внася свой проект.

Активната работа, която извършихме тези вече близо 6 месеца, доста ни приближи към  целта Шенген, която беше всъщност неглижирахме в предходните месеци. Някак си се приемаше, че от само себе си България ще стане член на Шенгенското пространство, коментира  Иван Демерджиев.

Министерство на вътрешните работи направи така, че България да издържи успешно две проверки, които Европейската комисията изпрати с международни експерти. Всъщност не сме покрили всички критерии, които бяха необходими, и сме минали по пътя, по който Комисията предначерта за успешен завършек на този процес„, подчерта министърът.  По думите му Австрия няма претенции към България относно изпълнението на критериите и това как пазим външната граница на ЕС. Препоръчва да бъдем подкрепени за охраната на границата, каза той. Техните притесниния били заради проблеми между страните в Шенген и по тази причина са против разширяването преди те да бъдат решени.

За позицията на Нидерландия Демерджиев коментира, че там мотивите непрекъснато се променят и не са много ясни. Най-често посочвали, че неправилно е отпаднал механизмът за сътрудничество и контрол.

За около две години МВР е похарчило над 4 млн. лева, за да охранява конфискуваните от Васил Божков картини, каза Демерджиев. Той изрази недоволлстов, че е освен средства, МВР трябва да отделя и жива сила за тази си дейност.

От началото на 2020 г. Божков се намира в Дубай, а прокуратурата задочно му повдигна 19 обвинения. Той беше санкциониран и по глобалния закон „Магнитски“в САЩ. В началото на 2021 г. прокуратурата съобщи, че е изнесла 1418 картини и 445 графики от дома на бизнесмена и съпругата му Елена Динева, като голяма част от платната са на известни български художници – Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др. Тогава бе обявено, че  всички платна са предадени за съхранение на Националната художествена галерия с осигурена охрана от полицията.

Много често МВР се използва да върши несвойствени дейности. Например картините от колекцията на Васил Божков стоят в един музей и жандармерията ги охранява. До момента над 4 млн. лева сме похарчили за тази дейност вместо картините да бъдат сложени в трезор на Българската народна банка„, каза Демерджиев и добави, че от прокуратурата зависи докога МВР ще охранява картините.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди На първо четене …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.