Последни новини
Home / Законът / Депутатите окончателно приеха промените в ГПК, на първо четене мина и Закона за търговския регистър

Депутатите окончателно приеха промените в ГПК, на първо четене мина и Закона за търговския регистър

Defakto.bg

Народното събрание  окончателно прие  промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които правят заповедното производство електронно. Дигитализирани стават и актовете на съда, като по този ред ще се разглеждат искания за присъждане на вземания, които длъжникът не оспорва.

Така официалният дигитализиран препис на изпълнителния лист ще може да бъде издаден само веднъж на хартия. Предложението бе направено от предишния правосъден министър и сега депутат от „Демократична България“ Надежда Йорданова.

 По-бърз и по-лесен достъп до правосъдие за гражданите и бизнеса. Централизирано разпределение на заповедните дела между районните съдилища от цялата страна и провеждане на заповедното производство в електронна форма, дистанционно. Възможност за подаване на заявления, извършване на справки, съобщения и получаване на съдебни актове изцяло по електронен път, което улеснява гражданите и бизнеса при упражняване на правата им на страни в заповедното производствоОблекчаване на неравномерното натоварване на съдилищата – така ще помогнем и на застрашени от закриване съдилища, като това в Каварна например, да не бъдат затворени, обясни промените Надежда Йорданова.

Прието  бе още, че съдът отлага делото, ако страната и пълномощникът ѝ, или само пълномощникът, не могат да се явят поради препятствие, което страната не може да отстрани.  С това отпада изискването, съществувало досега и страната, и нейният пълномощник, едновременно да са възпрепятствани от участие в съдебно заседание, за да бъде то отложено от съда.

Подкрепа за промените бе изразена от съдийската общност, Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет.

Единодушно, със 126 гласа „за“ парламентът прие на първо четене промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ), предложени от Министерството на правосъдието.

Депутатите гласуваха съкратен, 3-дневен срок, за предложения за второ четене.  С измененията се транспонират част от изискванията на Директива (ЕС) 2019/1151 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 г. във връзка с използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право (Директивата), с която се изменя Директива (ЕС) 2017/1132 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2017 г. относно някои аспекти на дружественото право. Срокът за транспонирането е бил до 1 август 2022 г.
 С изменението на директивата се следва принципът на еднократност, който държавите трябва да прилагат в областта на дружественото право – от дружествата няма да се изисква да подават една и съща информация до публичните органи повече от веднъж, като информацията трябва да се обменя по електронен път между регистрите на държавите членки чрез системата за взаимно свързване на бизнес регистрите (BRIS).
 Одобрените днес на първо четене промени допълват правилата за предоставяне и получаване на безплатна информация чрез системата за взаимно свързване на регистрите на вписаните обстоятелства и обявени актове относно клон на чуждестранен търговец в България, както и обстоятелства относно вписване и закриване на клон на българско дружество в друга държава – членка на ЕС.
Народните представители трябваше да гласуват и промени в Закона за съдебната власт, но така и не стигнаха до него.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.