Последни новини
Home / Актуално / Обективно за случая „Нексо“, КТБ и дизеловия двигател по пътя към целта

Обективно за случая „Нексо“, КТБ и дизеловия двигател по пътя към целта

Defakto.bg

 

Петър Обретенов

Трябва да се признае, че България се оказа тясна за амбициите на Главния прокурор и неговият мерник вече набелязва цели в световен мащаб. Прясно доказателство затова е случаят „Нексо“, който той определи  като уникален в световен мащаб.

На специална пресконференция с негово участие, председателят на Националната следствена служба Борислав Сарофов  поясни, че обвинението е срещу организирана престъпна група ( ОПГ)  действала на територията на няколко държави,  без България, която е:  „ създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз”.

Според говорителката на прокуратурата Сийка Милева, в разследването срещу Нексо е второ по големина след делото „ КТБ”.   От съвместните им изявления се разбра, че заподозрените лица са високо образовани, с огромни икономически възможности и финансови ресурси, и за прокуратурата това е предизвикателство, защото: „ Ясно съзнаваме срещу какъв огромен финансов и интелектуален ресурс сме изправени. Срещу този ресурс ще изправим нашият професионализъм, знания и умения, както и закона”.

Аз съм настроен отрицателно срещу виртуални валути, вкл. и други подобни практики, с които субекти, които нямат дейност, резултат от която  да е произвеждането на материален продукт, предлагат бързи печалби за време, необходимо за една борсова операция.

Сравнението на оповестеното разследване с делото КТБ обаче, сериозно ме разтревожи, а  незабавната му употреба в партийната полемика, с предизборен привкус, засили тази тревога.   

 Делото КТБ е пример, но с отрицателен знак

При започването му преди почти девет години, Иван Гешев, в качеството си на главно действащо лице по разследването – ръководител на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор, втрещи всички си изявлението си, че сравнението между казуса „ КТБ” и останалите наказателни дела е като между операция от апандисит и присаждане на глава, а работата по сложност била близка до тази с дизелов двигател да се кацне на луната. Не се съмнявам, че е така, защото това дело вече повече от осем  години тормози българската правосъдна система и шансът за приключването, оказва  се,   е съизмерим с времето, за което с дизелов двигател може да се стигне до луната.

Но настоящият казус действително има измерения, които надхвърлят границите на България.  Срещу Нексо се води разследване в САЩ, което не беше приключило към датата, на която  са направени горецитираните изявления на прокуратурата. След тях обаче, последваха съобщения, че Нексо е сключило споразумение с щатските власти, с което се прекратява разследването, срещу задължението на  компанията да плати 45 милиона долара глоба затова, че е извършвала нерегламентирана банкова дейност, както  и да прекрати  на територията на  САЩ предлагането на един от своите продукти. Според  Антони Тренчев, съосновател и съсобственик на Нексо, със споразумението се прекратяват всякакви претенции на САЩ, предявени не само от щата Ню  Йорк, но и от всички щати и други институции на държавата и няма каквито и да е обвинения в извършване на измами, пране на пари, данъчни измами или обслужване на терористични организации и санкционирани руски физически и юридически лица.

Касае се административно нарушение –извършване на банкова дейност без лиценз. Това изявление не беше опровергано,  а беше потвърдено от други независими източници,  но  гл. прокурор Гешев заяви, че прекратяването в САЩ на разследването срещу Нексо няма отношение към действията на българската прокуратура, която води самостоятелно разследване за образуване на ОПГ и само се ползва от разследванията на чужди правоохранителни органи.

Въпросът придоби ярка политическа окраска, от която е здравословно да се абстрахираме.  Заслужава внимание обаче

проблемът с  чисто юридическата  наказателна отговорност на обвинените лица от Нексо 

Обвинението е за образуване на ОПГ. Това е самостоятелен състав на общоопасно престъпление предвиден в чл. 321 НК във вр. с чл. 93, т.20 от НК: структуирано сдружение между три или повече лица с цел да извършват в страната или в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание повече от три години лишаване свобода. Деянието се извършва при пряк умисъл и при наличие на посочената по – горе цел.

Нормално, а това следва и от характеристиката на престъпния състав, това сдружаване се извършва тайно.  В случая, сдружаването е извършено с образуване на търговско дружество, регистрирано в Швейцария и като всяка подобна регистрация в нея трябва да бъде посочен предмета му на дейност  Регистрирането на дружества, с предмет на дейност, която би могла да има за резултат извършването на престъпления, е невъзможно и недопустимо в целия свят. А ОПГ визира предварителна престъпна дейност,  инкриминирана със самото образуване на сдружението.  Това обстоятелство е от значение за преценка на прекия умисъл и специалната цел  предвидена за ОПГ.

Възможно е да се възрази, че регистрацията само прикрива истинската цел на дружеството. Но  предлагането  и сделки с криптовалута  все още не е регламентирано и още по – малко е регламентирано като престъпна дейност.  В този аспект има много неясноти и много спорни моменти. А прекият умисъл и специалната цел са несъвместими със спорни тези за допустимостта или недопустимостта поради противоречие със закон до степен на  квалифициране като престъпна дейност на дадена борсова практика.   В тази връзка, от значение е и прекратяването на разследването в САЩ и квалифицирането му като нарушение на регламента за банкова дейност, без констатация за престъпна дейност.  За отбелязване е, че българската прокуратура счита извършването на банкова дейност без лиценз за  едно от престъпленията, за извършването на които е създадено сдружението ( вж. в началото: формулировката на обвинението).  Тази дейност не е престъпление не само по законите на САЩ, но и по нашия НК – такъв състав не фигурира в Глава седма от НК „ Престъпления против финансовата, данъчната и осигурителна система”.  С основание смятам,  че щатските прокурори и регулаторни органи са направили много по – щателна и задълбочена проверка, за да стигнат до извода, че налице е само нерегламентирана от закона дейност. И ако имаше данни за извършени престъпления не биха се поколебали и няма да си затворят очите, както в известни случаи прави българската прокуратура,  а щяха да предявят съответните обвинения.

Свръхтежка задача 

Какви самостоятелни разследвания ще прави българската прокуратура, след като Нексо не е извършвало дейност на българска територия и как ще се ползва от фактите и заключенията за тяхната правна стойност направени от американските власти, остава     „ следствена тайна”.  Но прави са нейните говорители, че са се заели с една свръхтежка задача и ако е вярно, че по сложност е сравнима с делото КТБ, а дори още по – трудна, тъй като се касае за разследване в международен мащаб, може да прогнозираме, че в обозримо бъдеще дизеловият двигател на Гешев няма да достигне до целта.

Дължа да отбележа, че от съобщение на СГП от 13  януари 2023г. по европейска заповед за разследване от Германия, в координация с Евроджъст и Европол, следователи  са извършили множество разследвания довели зо  разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от територията на България, Сърбия и Кипър, жертви на която са граждани на Германия,  Швейцария, Австрия, Австралия и Канада. От това съобщение не личи обаче това разследване да е и срещу Нексо, което е предприето от американски прокурори и регулаторни органи  за дейност предприета от Каймановите острови. Изложеното по – горе не се отнася до разследването предприето от СГП, резултатите от което се надявам да получим скоро..

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Хронология на една предизвестена непроверка

Иван Брегов, ИПИ Множество факти излизат наяве около паралелната българска държава, намерила едно от проявленията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.