Последни новини
Home / Законът / От седмичната програма на НС: Парламентът ще разгледа промени в съдебния закон за Инспектора към ВСС

От седмичната програма на НС: Парламентът ще разгледа промени в съдебния закон за Инспектора към ВСС

Defakto.bg

 

Депутатите ще обсъдят на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от Министерския съвет, е посочено в  седмичната програмата на парламента, която подлежи на гласуване.   Не става дума за законопроекта за отговорност на главния прокурорур и въвеждане на механизъм за разследването му,   а другият,  с който  цели укрепване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт. Той е в  изпълнение на заложената мярка „Укрепване ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт в  Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Законопроектът  бе ĸoнcyлтиpaн c Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия ĸъм Cъвeтa нa Eвpoпa.

Предвижда се  Инcпeĸтopaтът дa aнaлизиpa и oбoбщaвa дeлaтa, пo ĸoитo имa влязъл в cилa cъдeбeн aĸт, ĸaĸтo и пpиĸлючилитe пpeпиcĸи и дeлa нa пpoĸypopитe и cлeдoвaтeлитe, ce пpeдвиждa  пpoцeдypa зa peдoвнo oтчитaнe и пyблиĸyвaнe нa peзyлтaтитe oт пpиĸлючвaнe нa дeлaтa, ĸaĸтo и пpиeмaнe нa oбpaзeц зa дoĸлaдвaнe нa пpиĸлючилитe дeлa в зaĸoнoycтaнoвeнитe cpoĸoвe cлeд cъглacyвaнe c BCC.

Въвежда се и  изрично правомощие на съответните колегии на Висшия съдебен съвет да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, се посочва още в законопроекта.

Необходимостта от два кодекса е обснована от различния професионален статус на съдиите и прокурорите и следователите, както и от различните им служебни задължения. Законопроектът оставя свобода разликите да  бъдат съобразени и при необходимост – да намерят отражение в отделните кодекси.

В проектопрограмата е второ гласуване на промени в Закона за медиацията, както и в Гражданския процесуален кодекс. Очаква се народните представители да обсъдят на първо четене Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България.

В проектопрограмата е също е  първо гласуване на промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, както и в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

По-назад в програмата на парламента  е включен и законопроекта за промени в НПК и ЗСВ, с който се въвежда независимо разслеване  на главния прокурор и още  няколко проекта за промени за процесуалните правила.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.