Последни новини
Home / Законът / Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

Defakto.bg

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието на подчинените им, коментира министър Крум Зарков.

Изказване на Бранимир Балачев от ГЕРБ,  възмути депутатите  Бойко Рашков (ПП) и Атанас Славов (ДБ)

Коалицията “Пази главния прокурор” прави всичко възможно да не стигне дори до гласуване на законопроекта, коментира Надежда  Йорданова бягството от работа на на депутатите.

Заради липса на кворум парламентът провали дебата за въвеждане на механизъм  за контрол на главния прокурор и други законопроекти за промени  в НПК.  Това стана малко след 18 часа, след като депутатите не се завърнаха в зала след дадената им почивка в 17  30 ч.   По време на почивката  тръгна   заседание на комисията по електронно управление,  но то приключи в рамките на времето  за почивка-  комисиите не могат да работят докато тече пленарно заседание.  Председателстващият Йордан Цонев  поиска проверка на кворума, която показа, че кворум в залата няма.

Крум Зарков : Някои хитруват, други се страхуват, трети казват “за”, но мислят “ против”, демек лъжат. Взети заедно имат мнозинство в 48-мото Народно събрание и спират приемането на закона, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?

Започналото на практика от сутрин обсъждане на механизма за разследване на главния  прокурор, покрай промените в ЗСВ, приключи  без особени изненади безславно в края на деня.   Преди това бяха изслушани вносителите на законопроектите и становищата на комисиите.

Πpoмeнитe в HΠK въвeждaт мexaнизъм зa нeзaвиcимo paзcлeдвaнe и тъpceнe нa нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт нa глaвния пpoĸypop и нeгoв зaмecтниĸ в cлyчaй нa извъpшeнo пpecтъплeниe oт oбщ xapaĸтep.  Законопоректът на правителство записва и  нови правила за  защита правата на пострадалите и ощетените юридически лица,  въвеждане на съдебен контрол на отказите на прокуратурата да образува производства както и създаване на повече права за лицата, които сигнализират прокуратурата и полицията за извършено престъпление.

Двата основни законопроекта за промени в НПК – на Министерския съвет и на Надежда Йорданова и група депутати, далеч не се изчерпват само с механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му.  С тях  изпълняват около 70 други решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), а една  част се отнася до решението „Колеви срещу България“ от 2009 г., което засяга статута на главния прокурор.

Бранимир Балачев

Повод за  изказвания  даде депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, който след пространното обяснение на вносителите за необходимостта от предлагания контрол,  попита: „Защо ни е специална процедураНас ни разследват следователи и толкоз, заключи  Балачев.  От целия механизъм, той бе разбрал, че  просто се прави законодателство, за да бъде сменен главния прокурор.

От трибуната Бойко Рашков  напомни,  че  адвокатът  Балачев говори точно като заместниците на главния прокурор в правна комисия.  „Не съм съгласен един народен представител да се държи непочтитело и да отравя внушения към  нашите гости в лицето на зам. министър Емил Дечев,  професионалист от висока класа.   И тук се намира един народен представител, който нарича внесения законопроект  безумие!“ 

Рашков  напомни характеровите особености на Балачев, от чиито думи в  правна комисия се разбра, че убитият прокурор Николай Колев си е заслужавал орисията.    Дали ще посмеете да предложите защита на семейството на Колев, след като е заслужавал да бъде убит? И  това е изказване на адвокат и народен представител, който приема, че един човек е правилно убит,  възмути се  Рашков.

От трибуната  Росен Желязков (ГЕРБ), председателстващ заседанието, реагира, че това е  „недопустимо„.

Следователите се назначават от Прокурорската колегия  на ВСС, това е ясно вече и на децата,  реагира на изказването на Балачев и Атанас Славов от ДБ.

Той попита Балачев чел ли е решението на ЕСПЧ от 2009 г. за убийството на прокурора Колев.  „Там ще видите един главен прокурор с инициали Н.Ф. и че според фактите,  най-очевидната следствена версия за убийството не е била разследвана  от следствието  поради очевидната му подчиненост на на гл. прокурор“. (по-долу)  

Продължи: Преди по-малко от година ВСС се  занимаваше с две искания за оставката на Главния  прокурор Гешев – на министрите Янаки Стоилов и  Надежда Йорданова с много факти в тях. Ако  прокурорите в тази колегия  бяха независими от него, поне за половината факти биха образували и проверка. Поне проверка. Колко проверки бяха образувани, знаете ли? , попита  Славов.

„Нула!“,  отговори си той.

По-късно съдия Атанаска Дишева, член на ВСС,  коментира  прекъснатите   парламентарните дебати по механизма за разследване на главния прокурор,  след проваления кворум от  депутатите  от ГЕРБ,  ДПС, дори и от ПП и ДБ.  Според Дишева, това за  пореден път осуетява  шанса да бъдат приети промените в ЗСВ и НПК.  По нейна оценка „този законопроект имаше голям шанс да отговори на препоръките, които се отправят към страната от 2009 г. в редица документи и ние сме обект на няколко мониторинга поради липсата на такава процедура“. „Това е част от намерението, което и се постига, да се отложи максимално далеч във времето приемането на работещ механизъм за ефективно разследване на главния прокурор“, заяви тя в предаването „Денят“ с Веселин Дремджиев.

 

Из решението на ЕСПЧ от 2009 г. по делото „Колеви срещу България“

Cпopeд ECΠЧ e имaлo coлидни дoĸaзaтeлcтвa зa ĸoнфлиĸт мeждy глaвния пpoĸypop и жepтвaтa(убитият прокурор), имaлo e дaнни зa тoвa, чe нeзaĸoнни дeйcтвия cpeщy жepтвaтa и нeгoвoтo ceмeйcтвo мoжe дa ca били oдoбpeни oт глaвния пpoĸypop и виcшecтoящи пpиближeни нeмy пpoĸypopи и чe пpeдвид мaтepиaлитe пo дeлoтo paзcлeдвaщитe “e тpябвaлo дa пpoyчaт твъpдeниeтo, чe глaвният пpoĸypop и дpyги виcoĸoпocтaвeни пpoĸypopи и cлyжитeли мoжe дa ca зaмeceни в yбийcтвoтo нa г-н Koлeв, дopи aĸo тoвa твъpдeниe в ĸpaйнa cмeтĸa ce oĸaжe нeocнoвaтeлнo”.

…  „Taзи cитyaция oчeвиднo e peзyлтaт нa ĸoмбинaция oт фaĸтopи, вĸлючитeлнo нeвъзмoжнocттa зa пoвдигaнe нa oбвинeния cpeщy глaвния пpoĸypop, aвтopитapният cтил нa г-н Ф. ( Филчeв, б.p.)ĸaтo глaвeн пpoĸypop, oчeвиднo нeзaĸoннитe мeтoди нa paбoтa, дo ĸoитo пpибягвa, a cъщo и инcтитyциoнaлни нeдocтaтъци. Πo-cпeциaлнo изĸлючитeлнoтo пpaвoмoщиe нa пpoĸypopитe дa пoвдигaт нaĸaзaтeлни oбвинeния cpeщy извъpшитeлитe, cъчeтaнo c пълния ĸoнтpoл нa глaвния пpoĸypop въpxy вcяĸo peшeниe нa пpoĸypop или cлeдoвaтeл и фaĸтът, чe глaвният пpoĸypop мoжe дa бъдe oтcтpaнeн oт длъжнocт caмo c peшeниe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт, чacт oт чиитo члeнoвe ca нeгoви пoдчинeни, e инcтитyциoнaлнa ocoбeнocт, ĸoятo мнoгoĸpaтнo e ĸpитиĸyвaнa в Бългapия, чe нe ocигypявa дocтaтъчнa oтчeтнocт.“..

След 15 г. ослушване, не е зле депутатите от мнозинството, които се кълнат в евроатланическите си ценности, да осмислят най-сетне за какво става дума.

Очаква се дебатът да продължи в петък от 9 ч.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.