Последни новини
Home / Законът / “ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

Defakto.bg

 

Снимка БГНЕС

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс, наложени о т.нар. Хартиена коалиция.

Съдът образува дело №4 за 2023 г., а  за съдия докладчик  е определена Мариана Карагьозова –  Финкова.

Конституционната жалба е подписана от 70 депутати от двете формации.

Пряк резултат върху изборите през април няма да има, тъй като решенията на КС действат за в бъдеще”, заяви пред медиите Надежда Йорданова. Тя обаче очаква още следващият парламент да поправи грешките на настоящия в Изборния кодекс. И добави, че според конституционната практика, от приемането на жалба по допустимост до произнасянето на съда минават от половин до една година.

Работим заедно работим с колегите от “Продължаваме промяната” повече от година, а сегашната ни съвместна инициатива е стъпка към засилване на нашето партньорство.” Така отговори депутатът от ДБ и доцент по конституционна право Атанас Славов на  журналистически въпрос, дали жалбата е стъпка към съвместно явяване на изборите.

Три са основните мотиви, с които се атакува решението на 48-ия парламент, обясни Никола Минчев от „Продължаваме промяната“:

„На първо място, това, което оспорваме пред Конституционния съд, е въвеждането на избор пред част от българските граждани как да гласуват – дали с хартиена бюлетина или с въведената бюлетина, отпечатана от машина. Този избор е само за част от гражданите.  За друга част – за тези, които гласуват в секции с под 300 избиратели – нямат право на избор. Това е неравнопоставено третиране на българските граждани. Второ, превръщането на машинното гласуване в на практика едно отпечатване на бюлетини, защото това тотално обезсмисля машинното гласуване и то не отговаря на обичайните стандарти за такова“.

Третият мотив е начинът, по който е приет законопроектът – на второ четене той е „ тотално прекроен и на практика основните промени са приети само веднъж през пленарна зала – на второ четене“. 

Бързината за приемане на измененията в изборното законодателство доведе до абсурда да се гласува по три начина – с хартиена бюлетина, с бюлетина от машинен вот и с машинно гласуване, т.е. въведени са три различни понятия за бюлетини и две различни форми на гласуване!

С осакатения машинен вот е нарушено общото, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. В чистия си вид машиннното гласуване трябваше да предотврати манипулирането на гласове и грешките и фалшификациите при отчитането им. Сега обаче вече няма гаранция, че всеки избирател подава само един глас за всеки вид избор и че всеки глас се съхранява и преброява само един път.

Въпреки че експерименталното дистанционно електронно гласуване беше подкрепено с национален референдум, то бе набързо заличено между първо и второ четене на поправките в Изборния кодекс. С това  се погазват правилата за приемане на законодателни инициативи в условия на широка публичност на инициирането и след обществено обсъждане на предложенията, заявяват още в жалбата си от ДБ и ПП.

Цялата жалба тук 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.