Последни новини
Home / Законът / Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Defakto.bg
Емил Дечев

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и този спрямо когото би трябвало да се направят промените“, заяви в петък  пред „Нова телевизия“ зам.-правосъдният министър Емил Дечев.

Механизмът за разследване на главния прокурор, предложени от ДБ и правосъдното министерство, не е направен заради Иван Гешев, а за да изпълни решението по делото „Колеви срещу България”. Това заяви зам.-правосъдният министър Емил Дечев. „Това решение е свързано с друг главен прокурор – Никола Филчев. След това се смениха няколко главни прокурора – Борис Велчев, Сотир Цацаров. Винаги е имало настояване от Съвета на Европа, че трябва да изпълним това решение, без значение кое е името на главния прокурор. Съдът в Страсбург е установил, че имаме проблем с контрола на главния прокурор”, заяви Дечев.

В четвъртък парламентът прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор. Предложенията на „Демократична България” и Министерството на правосъдието са разследването да се води от съдия от Върховния касационен съд. Малко след започването на дебата по Наказателно-процесуалния кодекс депутатите си дадоха дълга почивка, след която нямаше кворум.

„Категоричен съм, че имаше повече от 121 депутата, когато се броеше кворумът. После излезе в различни медии, че голяма част от депутатите на ГЕРБ и ДПС не се бяха регистрирали, въпреки че бяха в зала”, каза Дечев.

„Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, и този спрямо когото би трябвало да се направят промените”, каза Дечев.

„Тези, които са имали мнозинство през годините в парламента и са имали възможност да приемат промените, но не са имали воля да ги направят. Очевидно обяснението е в някакви зависимости”, каза още Дечев.

Преди това напомни, че днес би трябвало да продължат дебатите в пленарна зала.

„Но аз очаквам всичко. При добра политическа воля е възможно да бъде разгледан и на второ четене в правна комисия. Тук ключово е има ли политическа вола. Ако няма – се намират хиляди оправдания защо няма да бъде приет”, заяви Дечев.

От „Възраждане” излязоха с две предложения в Закона за съдебната власт – Националната следствена служба да стане независим орган и именно тя да се занимава с разследване на главния прокурор. Това предложение получи подкрепата на депутатите.

„Според мен това не решава проблема, по-скоро забавя решаването, размива фокуса върху проблема и печели време. В момента следователите са подчинени на прокурор, той може да ги сменя. По новия закон се дават правомощия разследвания срещу главния прокурор да се прави неговият заместник – директорът на НСлС. Например сега Борислав Сарафов. Не мисля, че това е удачно”, каза Дечев.

„Тези, които са имали мнозинство през годините в парламента и са имали възможност да приемат промените, но не са имали воля да ги направят. Очевидно обяснението е в някакви зависимости“, поясни Дечев.

Той е на мнение, че при добра политическа воля е възможно законопроектът да бъде разгледан и на второ четене в правна комисия. „Тук ключово е има ли политическа воля. Ако няма – се намират хиляди оправдания защо няма да бъде приет“, каза заместник-правосъдният министър.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.