Последни новини
Home / Законът / Зам. – министър Мария Павлова взе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“ в Стокхолм

Зам. – министър Мария Павлова взе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи“ в Стокхолм

Defakto.bg

 

 Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова участва в петък  в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз „Правосъдие и вътрешни работи”, част „Правосъдие“, което се провежда в Стокхолм, Швеция.

По темата за съдебното сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност България изрази подкрепа за нов инструмент на европейско равнище за трансфер на наказателни производства. Заместник-министър Павлова изтъкна, че бъдещ инструмент в тази област, основан на принципа на взаимното признаване, ще бъде от значение за подобряване на разследването на трансграничната организирана престъпна дейност. Още повече, че това ще създаде възможности за координация между разследващите органи в държавите членки и ще подпомогне процеса по преценка коя държава е в най-добра позиция да проведе разследването.

В хода на заседанието заместник-министър Павлова представи и позицията на България за ролята на Евроюст, като заяви  подкрепа за разширяването на компетентността на Евроюст по дела за най-тежките престъпления на международното право, като престъпленията против мира и човечеството. Насърчено беше сътрудничеството на Евроюст с трети страни, както и аналитичната дейност на тази европейска агенция с безспорен принос за укрепването и развитието  на  взаимодействието между съдебните органи на държавите членки в борбата с трансграничната организирана престъпност.

В рамките на неформалния съвет се проведе и работен обяд, по време на който министрите обсъдиха наказателното преследване на тежките международни престъпления в Украйна.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.