Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Defakto.bg
Крум Зарков

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със законодателство у нас . Ето какво написа в личния си профил в късния следобяд  в петък.

Преди малко 48-о Народно събрание окончателно прие нов много важен за хората закон срещу корупцията. Законът за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи сигнали за нарушения е и още един приет закон по Плана за възстановяване и устойчивост.
Сегашният проект бе внесен от ГЕРБ, след като изготвеният от Министерството на правосъдието бе отхвърлен от парламентарното мнозинство. Поздравяваме ги за инициативата. Още повече, че текстовете му са твърде сходни с тези на закона на Министерството на правосъдието.
Преди два дни благодарение на Демократична България окончателно се прие друг важен проект – промените за заповедното производство в ГПК, също свързани с Плана.
Равносметката дотук е, че благодарение на съвместните действия на правителство и различни парламентарни групи окончателно бяха гласувани пет закона от Плана в нашата сфера – за правната помощ, медиацията, имотния регистър, заповедното производство и подателите на сигнали.
Значи, ако има воля, всички препятствия и различия са преодолими.
На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК с механизма за разследване на главния прокурор, гласуван на първо четене днес. Ако народните представители успеят да го направят действащ закон, това НС за краткото си съществуване ще е свършило повече за съдебната реформа от много други преди него.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.