Последни новини
Home / Законът / Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

Defakto.bg

 

Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на правосъдната реформа и най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор“,  Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Перник, където пристигна за откриването на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Според него,  ако наистина това е било приоритет за депутатите, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на настоящото Народно събрание.

„Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, тогава изведнъж се втурнаха към този въпрос и всеки да покаже, че наистина има желание и това е негов приоритет, но може би с тайната надежда, че това няма да стане“, каза президентът.

Механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България. Той е неотложен като приемане“, допълни държавният глава и посочи, че ако темата наистина е приоритет за всички политически сили, то те имат една седмица да приемат текстовете от закона.

Надявам се, че парламентът, поне в тази седмица, ще работи изцяло в интерес на обществото, а не в интерес на кампаниите на партиите за предстоящите избори“, каза още президентът.

В отговор на въпрос за провеждане на референдум за президентска република, държавният глава заяви, че той няма нужда от посредници в диалога си с българските граждани. „Ако аз имам намерение за промяна на формата на държавно управление, сам ще го заявя“, посочи Румен Радев.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.