Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков пак призова депутатите да приемат механизма за независимо разследване на гл. прокурор

Министър Зарков пак призова депутатите да приемат механизма за независимо разследване на гл. прокурор

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Крум Зарков призова депутатите да направят „невъзможното“ и да приемат закона, който урежда възможността за независимо  разследване главният прокурор.

Става дума за един законопроект, който е особено важен. За него сме слушали много. Той виси над страната ни, пречи за влизането ни в Шенген, осъждат ни в Страсбург и губим пари. Става дума за един закон. Този закон е написан и касае главния прокурор. Всички се кълнат, че искат да го приемат, но не го приемат„, подчерта той в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Отбеляза, че остават няколко дни от работата на 48-ото Народното събрание, а няма насрочено заседание на правната комисия. Той е критичен към депутатите, защото има насрочени други комисии, но не и правната,  която би трябвало да разгледа едни от най-важните промени.

Според Зарков основните водещи сили са тези, които контролират правната комисия, тоест депутатите от ГЕРБ-СДС. Той намекна, че именно те саботират приемането на закона, докато колегите им от Продължаваме промяната и  Демократична България,  искат той да мине, но са се оставили да бъдат преметнати с процедурани хватки.

„Законопроектът беше внесен от Министерство на правосъдието на 30 декември 2022 г., (а по него се работи от една година).  Оттогава веднъж се отложи комисията, която трябваше да го гласува. Загубиха се седем дни. Миналата седмица, точно когато трябваше да се гледа този закон, пропадна кворума в пленарна зала. Изгубени бяха общо осем дни. Тези дни щяха да са достатъчни“, каза още той.

Крум Зарков  отчете и добри неща, които се случиха в рамките на това Народно събрание. Той даде за пример няколко важни закона, които са приети благодарение на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и още няколко партии – за правната помощ, за медиацията, за електронното правосъдие и съдилищата. Това не е малко, но ме боли за този закон, защото той е много важен,  каза служебният правосъден министър. Този законопроект виси над страната ни с пълна сила, пречи за влизането ни в Шенген, заради липсата му ни съдят в ЕСПЧ.

„Този законпроект  е писан една година, коригиран е според забележките на Венцианската комисия,  всички се кълнят, че искат да го приемат, но не го приемат“, описа действителността Зарков

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.