Последни новини
Home / Законът / ПРБ официално: гл. прокурор Иван Гешев е в САЩ за участие в 71-та Национална молитвена закуска

ПРБ официално: гл. прокурор Иван Гешев е в САЩ за участие в 71-та Национална молитвена закуска

Defakto.bg
Иван Гешев, гл. прокурор

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на посещение в Съединените американски щати за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън. Посещението на Иван Гешев в САЩ е по покана на конгресмени. Събитието се провежда във Вашингтон през първия четвъртък на февруари, като Камарата на представителите и Сенатът се редуват в председателстването на закуската.

Участие в традиционната годишна Национална молитвена закуска вземат представители на американския политически и икономически елит, конгресмени, членове на правителството, както и гости от повече от 140 държави. Форумът предоставя възможност за изграждането на лични отношения и задълбочаване на контактите между изявени общественици и лидери от целия свят, споделящи общи ценности за толерантност, защита на човешките свободи и демокрацията.

В рамките на посещението на главния прокурор в САЩ са предвидени поредица от срещи, както и участие  в  международни форуми.

На 24 януари медиите оповестиха, че американското правителство няма нищо общо с посещението на главния прокурор Иван Гешев във Вашингтон.

„Американското правителство не участва в организацията на това посещение“, отговарят от американското посолство на въпрос на „Сега“.  Уточняват,  че  „въпреки че много представители на правителството на САЩ от различни партии и звена на управление посещават Националната молитвена закуска, тя не е организирана от правителството на Съединените щати“.

Молитвената закуска се провежда всеки първи четвъртък на февруари, т.е. тази година ще е на 2 февруари. На нея присъстват общественици и публични фигури от повече от 100 държави, които споделят общи морални и духовни ценности. Освен в молитвената закуска, главният прокурор ще участва и във форум по сигурността и в дискусии, посветени на борбата срещу езика на омразата.

В края на м.г. Държавния департамент се обяви в подкрепа на законопроектите, които регламентират механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Законопроектът на МС бе приет на първо четене от НС, но не личи желание да се стигне до второ гласуване в рамките на 48-ия парламаент.  Самият Гешев смята, че законовите промени са противоконституционни и целят овладяването на прокуратурата.

Законопроектът получи одобрение на Съвета на Европа, но за пореден път оформилото у нас  мнозинство на принципа „скрито покрито“ полага усилия българският  главен прокурор да остане без правила за независимото разследване.

Върховенството на закона остава предизвикателство, а корупцията продължава да е основен проблем в България, коментира преди заминаването си посланик Херо Мустафа.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.