Последни новини
Home / Законът / Едно от семействата с разменените бебета заведе иск срещу болница „Шейново“ за 300 000 лв.

Едно от семействата с разменените бебета заведе иск срещу болница „Шейново“ за 300 000 лв.

Defakto.bg
Чрез адвокат Стойко  Стойков едно от семействата на разменените бебета внесе в СГС иск, на стойност 300 000 лв. срещу болница „Шейново“. На случаен принцип делото ще бъде разпределено на съдия-докладчик днес или най-късно утре, съобщи пресцентърът на Съда.

 В края на миналата година стана известна  размяната на децата –  2 месеца след раждането една от майките се усъмни,  че отглежда чуждо дете и направи  ДНК тест, който потвърди съмненията й.  От това започна и разплитането на историята. През януари бебета бяха върнати на биологичните им родители без съдебни процедури, а  двете семейства поискаха по 300 000 лева за причинени неимуществени вреди.

Съветът на директорите на „Шейново“ потърси експертно мнение на  адвоката по медицинско право Мария Шаркова , която анализира близо 600 дела в областта на медицинските грешки в периода от 2007 г. до 2022 г. , както и други  други дела, по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди.

Адв. Шаркова посочи, че изтъквания аргумент за  безпрецедентност на случая не е достатъчен, за да засегне размера на обезщетенията. Той се определя от съда за всеки  конкретен случай според  наличието на вреди  и техния размер. А че  няма случай,  който да е  еднакъв с други,   подсказва и разговорът пред Нова тв с една от двете майки в сряда.

Севда Михайлова, заяви, че  редовно контактуват с другата майка на разменените бебета, изпращат си  снимки на децата. Но всеки път се разстройват, когато видят фотосите на  децата.

 Михайлова каза още, че след като взела собственото си дете, пет месеца след раждането, не била на себе си: „Нищо не усещах, имах само болка!“ . Вместо да изпита щастие от това, че се среща с биологичното си дете,  била  обзета от чувство на тъга, че се разделя с досега отглежданото от нея бебе, съобщи БНР.

„Най-трудният ми момент беше като се разделяхме. Знам, че тръгва и беше много тежко чувство“, спомня си Севда.  Всеки ден споменът за този момент я преследва,  стана ясно от думите й.

Във връзка с поискането обезщетение, тя каза, че се надява да  подобри живота на децата си,  да помисли за нов дом, където да се чувстват в по-добри условия. Жената обяви категорично, че това е последното й интервю и повече няма да дава изявления пред медиите.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.