Последни новини
Home / Законът / Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ чества 20-годишен юбилей

Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ чества 20-годишен юбилей

Defakto.bg
Мария Павлова Нина Георгиева

Марката „произведено в затвора“ да се наложи в бъдеще на пазара като еталон за качество и иновативност, пожелава зам. министър Мария Павлова

20 години от своето създаване чества  Държавното предприятие „Фонд затворно дело“ (ДПФЗД). Фондът започва да функционира в началото на 2003 г., с промени в Търговския закон и Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).  Основните му дейности са свързани с подобряване на условията за изпълнение на наказанието лишаване от свобода и повишаване обхвата на трудовата заетост на затворниците, съобщава МП.  Всъщност началото на затворното дело в България е поставено преди повече от 100 години, когато е обнародван Законът за работата на затворниците – Фонд „Затворно дело“(27 февруари 1922 г.).

Към днешна дата във всички 12 затвора у нас функционират териториални поделения на Фонда. Сред наложилите се на пазара продукции, произвеждани в местата за лишаване от свобода, са например мебелите и ПВЦ-дограмите (затвора Стара Загора), млечните продукти (мандрата в затворническо общежитие Смолян към затвора в Пловдив), изделията на шивашкия цех (затвора Сливен) и др. Ангажираните дневно с трудова заетост лишени от свобода, в т.ч. външни работни обекти и цехове за производство на ишлеме, са приблизително 1000. Към ДПФЗД функционира и Център за професионална подготовка, който организира и провежда курсове за придобиване на професионални квалификации на затворниците, основно в сферата на строителството, дървообработването и озеленяването.

Годишнината на Фонда бе чествана днес на работна среща, в която участваха всички началници на затвори в страната и регионалните мениджъри на предприятието. Изпълнителният директор Нина Димитрова направи отчет на дейността му и постави като тема за обсъждане програма за преобразуването на ДПФЗД в административна структура към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. В тази връзка вече са изготвени промени в ЗИНЗС и предстои те да бъдат обсъдени в работна група.

От името на министъра на правосъдието Крум Зарков ресорният заместник-министър Мария Павлова поздрави служителите в предприятието, като изтъкна, че промяната в мисленето на лишените от свобода, чрез труд и трудови навици, е в интерес на обществото. „Именно превъзпитателната дейност и работата със затворниците по време на престоя им в местата за лишаване от свобода са основните средства за тяхната ресоциализация“, заяви заместник-министърът на правосъдието. Тя пожела още марката „произведено в затвора“ да се наложи в бъдеще на пазара като еталон за качество и иновативност.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.