Последни новини
Home / Актуално / Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии

Defakto.bg

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния прокурор, стана „знаме“ и „опорна точка“ за противниците на реформата, които и този път я провалиха.

Провокиран от това, изказах непремерена обобщена оценка относно капацитета на ВКС да тълкува Конституцията, за която съжалявам и моля да бъда извинен.
Високо ценя и публично съм изразявал респект към ерудицията на съдии от ВКС, чиито решения са съществен принос за развитието и европеизирането на българското право. Достатъчно е да припомня решението, с което беше уважен колективният иск за мръсния въздух в Пловдив, както и решенията, с които бе наложен принципът за отговорност на държавата при нарушения на правото на Европейския съюз.
За съжаление, становището на ВКС по толкова важен въпрос, като контрола над главния прокурор, съществено се отличава от тези решения. Вместо правен анализ, позицията на най-авторитетната съдебна институция съдържа главно оценъчни твърдения, безпринципно смесващи въпроси за целесъобразността, яснотата и конституционосъобразността на законопроекта.
Не е ясно дали становището отразява мнението на административното ръководство на Съда, на мнозинството работещи в него магистрати или на всички 85 съдии от ВКС. Тази неяснота ефикасно бе злоупотребена от противниците на реформата, които неуморно внушаваха, че становището е „еманация“ на авторитета и професионализма на всички върховни касационни съдии. Въпреки несъмнената обществена значимост на дебата за контрол над главния прокурор, не последва нито опровержение на тези внушения, нито уточнение от ръководството на ВКС. Съмнявам се дали всички съдии биха застанали с имената си зад това становище.
Разбирам и приемам институционалната позиция на Висшия адвокатски съвет, че авторитетът на съда, като обществена ценност, трябва да бъде бранен. В правовите държави обаче този авторитет и доверието към съдебните органи се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС по проваления законопроект за контрол над главния прокурор, за съжаление, не допринася за утвърждаването на тези ценности.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.