Последни новини
Home / Законът / Адв. Лулчева: Завеждаме дело за повдигнато обвинение на Пламен Бобоков без да е извършено престъпление

Адв. Лулчева: Завеждаме дело за повдигнато обвинение на Пламен Бобоков без да е извършено престъпление

Defakto.bg
Тези 32 месеца показват за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Прокурорите не носят отговорност, включително главният прокурор, за явно незаконосъобразните си действия.
По всякакъв начин ще съдействам да се премахне възможността прокуратурата да бъде използва като бухалка, вместо да върши това, за което е създадена, коментира адвокатът.
Пламен Бобоков и Ина Лулчева в съдебната зала

„32 месеца – за които ще платят българските данъкоплатци“ – така адвокат Ина Лулчева коментира прекратеното от прокуратурата разследване за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

„Делото се прекратява поради липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни„, подчерта адвокат Лулчева пред БНР. Тя добави:  Тепърва ще заведем дело за това, че изобщо е повдигното обвинение. Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. (…)  Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците“.
По думите й в това време прокуратурата не е събирала никакви доказателства, защото е нямало какво да събира:  „След като бяха задържани за 24 часа, без всякаква нужда и незаконно, както каза съдът, на г-н Бобоков бе определена гаранция от 1 млн. лв., която дори Специализираният съд намали на 10 000 по жалба, като каза, че няма основателно подозрение за извършването на това престъпление. Това е развитието по делото и нищо друго не е правено, защото няма какво да се прави„.   Многократно сме заявявали, че няма данни за престъпление, подчерта адвокатът на Пламен Бобоков.
Сега изведнъж се съобщи между другото, че делото е прекратено, каза тя и добави, че е научила от медиите за това. От думите й се разбра, че  вчера прокуратурата е отказала да й предостави копие от постановлението за прекратяване.
Прокурорите не носят отговорност, включително главният прокурор, за явно незаконосъобразните си действия. Това, че има разрешение от съд не е решаващо, тъй като това придава формална законосъобразност на действието. Съдът може да е разрешил, подведен от очевидно неверните мотиви на прокуратурата, с които е искано претърсването„, коментира Лулчева. Според нея сега въпросът отново е за отговорността на прокурорите и съдебната реформа, която да даде възможност да се търси такава отговорност.
По думите й ежедневно в работата си имат произнасяне на съда по незаконност на арестите. Никой не обръща внимание и се обяснява, че в тези случаи е сбъркал съдът, а МВР е имало пълното право да задържа, за да осъществява оперативната си дейност, отбеляза Лулчева.
Много умело се възползваха от обстоятелството разследващите органи и прокуратурата, че в телефона на г-н Бобоков се намираха съобщения с г-н Узунов и това беше използвано не за нуждите на наказателния процес, а за съвършено други цели„, коментира още адвокатът.
„По всякакъв начин ще съдействам за създаване на механизми за идеите, по които да се премахнат порочните практики, да се премахне възможността прокуратурата да се използва като бухалка, а да върши това, за което е създадена. Проблемът не е толкова дори с разследванията, огромният проблем е и с отказите прокуратурата да разследва. Този проблем е част от реформата, срещу която прокуратурата застана„, категорчина бе адв. Лулчева.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.