Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия на ВСС единодушно избра административни ръководители на три районни съдилища

Съдийската колегия на ВСС единодушно избра административни ръководители на три районни съдилища

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Христо Георгиев за административен ръководител – председател на Районен съд – Пазарджик.

Той има над 12 юридически стаж в органите на съдебната власт. В периода 08.12.2010 г. – 09.12.2013 г. е бил младши прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, след което е прокурор в същия орган на съдебната власт до 21.03.2015 г., когато встъпва в Районна прокуратура – Пловдив. От 23.02.2016 г. и към настоящия момент е съдия в Районен съд – Пазарджик.

Колегията  единодушно избра Десислава Николаева за административен ръководител – председател на Районен съд – Левски. В органите на съдебната власт тя има над 6 години юридически стаж. Била е младши съдия в Окръжен съд – Плевен в периода 11.07.2016 г. – 11.07.2018 г., след което е назначена на длъжност „съдия“ в Районен съд – Левски, където правораздава и в момента.

Нейната кандидатура е номинирана и подкрепена на общото събрание на съдиите в Районен съд – Левски. Това обстоятелство, както и натрупаният професионален опит и познание за потенциала на съда, я мотивират да участва в процедурата.

Единодушно беше избрана и  Мариана Момчева Георгиева за административен ръководител – председател на Районен съд – Добрич. Тя има над 21 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната ѝ кариера започва през 2001 г. с назначаването ѝ на длъжност „съдия“ в Районен съд – Генерал Тошево. През 2006 г. е преназначена в Районен съд – Добрич, чийто заместник-председател е от 07.05.2015 г. до определянето на 19.10.2022 г. за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда.

Колегията определи събеседването с допуснатите кандидати в процедурата за избор на административен ръководител – председател на Окръжен съд – Хасково, да се проведе на 07.03.2023 г.  В нея участват Милена Дечева – заместник на административния ръководител на съда, Стратимир Димитров – съдия в Окръжен съд – Хасково и Иван Маринов – административен ръководител на Районен съд – Димитровград.

Колегията прекрати откритата с решение на СК на ВСС по протокол № 41/01.11.2022 г. (обн. ДВ, бр. 90/11.11.2022 г.), процедура за избор на административен ръководител – председател на Районен съд – Провадия, поради оттегляне на заявлението на единствения кандидат – Елена Стоилова – съдия и изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Провадия.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. То ще бъде обявено на интернет сайта на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.