Последни новини
Home / Без категория / ВАС отхвърли жалбите срещу прекратяването на конкурсите за гражданска и търговска колегии на апелативните съдилища

ВАС отхвърли жалбите срещу прекратяването на конкурсите за гражданска и търговска колегии на апелативните съдилища

Defakto.bg

 

Тричленни състави на Върховния административен съд отхвърлиха със свои определения жалбите на съдии от Софийски градски съд срещу решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) от 21.06.2022г.  С  тях са прекратени обявени конкурси за повишаване и заемане на 5 длъжности „съдия“ в апелативните съдилища – търговска колегия и на 10 длъжности „съдия“ в апелативните съдилища – гражданска колегия, съобщават от съда.

И в двата случая са констатирани допуснати нарушения при съставянето на конкурсната комисия. В компетентността на СК е да отстрани тези нарушения, с цел да обезпечи провеждането на законосъобразна процедура. Нарушенията са в началния етап на процедурата и са довели до нейната опороченост. Една от възможностите за отстраняването им е именно чрез прекратяването на конкурсната процедура. Тази практика на Висшият съдебен съвет да приема, че в изпълнение на правомощието си да организира и провежда конкурсите по този закон, може да прекрати обявен и провеждан конкурс, когато констатира, че процедурата за неговото провеждане е била опорочена, е обсъдена и безкритично възприета в решение № 10299 от 23.07.2014 г. по адм. дело № 4738/2014 г. на ВАС.

Правомощието да отстрани допуснатите в процедурата нарушения, включително чрез прекратяването ѝ, органът упражнява при условията на оперативна самостоятелност, при която избира възможно най-целесъобразното решение. На него е възложена преценката да прекрати започнали процедури при съблюдаване целта на закона – осъществяване на кадровата политика и обезпечаване работата на органите на съдебната власт. Това е преценка по целесъобразност, която е правомощие на СК на ВСС по осъществяване на кадровата политика в съдилищата (Решение № 10/15.11.2011 г. по к. д. № 6/2011 г. на Конституционния съд на Република България).

Неоснователни са наведените доводи за нарушаване на принципа на съразмерност, тъй като в случая не би могло да се предвиди дали в обявени последващи конкурси биха участвали същите, повече или по-малко кандидати в сравнение с прекратените

С решения  от 26.07.2022 г. са о обявени конкурси за повишаване и заемане на 18 длъжности „съдия“ в апелативните съдилища – търговско отделение и за повишаване и заемане на 24 длъжности „съдия“ в апелативните съдилища – гражданско отделение.  С оглед посоченото неоснователен е и доводът за нарушение на чл. 13 от АПК.

Определенията по административни дела № 9871 от 2022 г. и № 9619 от 2022 г. могат да бъдат обжалвани пред петчленни състави на ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

Главният прокурор изпрати в НС трета порция материали по искания имунитет на Борисов за „Барселонагейт“.

Главният прокурор Иван Гешев внесе в 49-ото Народно събрание трета последната част материали по „Барселонагейт“, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.