Последни новини
Home / Законът / Военно апелативният съд потвърди оправдателната  присъда на бившата шефка на кожна клиника във ВМА проф. Мирослава Кадурина

Военно апелативният съд потвърди оправдателната  присъда на бившата шефка на кожна клиника във ВМА проф. Мирослава Кадурина

Defakto.bg
Скандалът с данни за източване на ВМА започна през 2015 г., когато тогавашният депутат от ГЕРБ и бивш директор на болницата ген. Стоян Тонев, който вече е покойник, напусна парламента и му бяха повдигнати обвинения. След това и проф. Кадурина беше обвинена, че е участвала в източването на болницата през ръководената от нея частна фирма „Дерма прим“, като използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на частното дружество.

Военно апелативния съд потвърди оправдателната  присъда  на бившата шефка на кожната клиника във ВМА проф. Мирослава Кадурина  по обвинения за длъжностно престъпление и присвояване на над 7 млн. лв.

През май месец  м.г.  Софийският военен съд след първоинстанционен процес, продължил цели 6 години, тя бе оправдана по обвиненията за длъжностни престъпления, а военна прокуратура оспори присъдата.

В протеста обвинението посочи, че тя е неправилна, тъй като не били съобразени събраните по делото доказателства. Държавното обвинение оспори  и извода на военния съд, че Кадурина не може да бъде съдена за длъжностно престъпление по чл. 282 от НК, поради това, че макар като началник на клиниката да е имала длъжностно качество, от спецификата на конкретната ѝ дейност ставало ясно, че тя не е с публичен характер.

Прокуратурата не бе съгласна   с извода на военния съд за  липса на доказателства по обвинението, че Кадурина е разпореждала във ВМА да се извършват процедури на пациенти на „Дерма прим“ неограничено във времето.  Твърдеше също, че по делото е било доказано, че всички консумативи, както и абонаментното обслужване на използваните от фирмата апарати, са били за сметка на ВМА. Прокуратурата оспорва и оправдаването на Кадурина за присвояване на над 770 000 лева.

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше обвинена за длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс, за това, че от 29 ноември 2004 г. до 10 септември 2014 г., като длъжностно лице извършила действия, надхвърлящи служебните ѝ правомощия, с цел да набави за себе си и за управляваната от нея фирма „Дерма прим“ имотна облага.

Според обвинението с действията си Кадурина е причинила вреди за близо 6,5 млн. лева на ВМА. Тя беше обвинена отделно и за присвояване на 774 673 лева от болницата.

След обстойна проверка на делото обаче Военно апелативния съд стига до извода, че възраженията на прокуратурата са неоснователни:

„Въззивната инстанция намира за изцяло неоснователни възраженията залегнали във въззивния протест и допълнението към него за необоснованост, нарушение на материалния закон и за допуснати съществени процесуални  нарушения.

Всички обстоятелства по делото са изследвани обективно, всестранно и пълно и именно въз основа на съвкупната им оценка първоинстанционният съд е формирал вътрешното си убеждение, поради което не са допуснати сочените нарушения на чл. 12, чл. 13, чл. 14, ал. 1 и чл. 107, ал. 1-5 от НПК. Солидаризирайки се с правните изводи на първоинстанционния съд и на основата на така изяснената фактическа обстановка, въззивният съд намира, че обжалваната присъда е правилна и законосъобразна и като такава следва да се потвърди“, е записано в решението на Военно – апелативния съд.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.