Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков поиска информация от всички министерства за дублиране на престъпления и нарушения

Крум Зарков поиска информация от всички министерства за дублиране на престъпления и нарушения

Defakto.bg

Информация за наличието на разпоредби, които прогласяват едни и същи деяния и за административни нарушения, и за престъпления, поиска министърът на правосъдието Крум Зарков от колегите си от служебния кабинет, съобщава МП.

В изпратени днес писма до четиримата вицепремиери и министрите от служебното правителство, Зарков ги моли да предоставят, съобразно ведомствената компетентност, „информация относно прилаганите разпоредби, регламентиращи административни нарушения и идентичните на тях въздигнати в престъпления деяния в Наказателния кодекс (НК)“. Като примери за дублиране са посочени настоящи норми в Закона за авторското право и сродните му права, Закона за горите, Закона за електронните съобщения, Закона за закрила на детето, Закона за лова и опазване на дивеча и др., с аналог в НК.  Така за едно и също нещо гражданите могат да бъдат преследвани по различен ред – административен, където санкцията е имуществена или глоба, и наказателен, където се налага включително лишаване от свобода.

Отговорите се очакват до 17 февруари т.г.

Искането е в изпълнение на решение от последното заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система (Съвета за съдебна реформа). На него бе разгледана и обсъдена приетата през 2020 г. Концепция за наказателна политика на държавата за периода 2020-2025 г., получила единодушно висока оценка от членовете на Съвета. Особен акцент бе поставен на необходимостта от преглед на съставите на административни нарушения, включени в системата на НК и избягването на дублиране на състави на престъпления и административни нарушения.

На последното заседание на Съвета бе решено също да се инициира сформиране на работна група, която да предложи изменения и допълнения в НК, уточняващи критериите на деянието – дали е престъпление или административно нарушение.

В Съвета за съдебна реформа, председателстван от министъра на правосъдието, участват представители на ВСС, върховните съдилища, прокуратурата, Инспектората към ВСС, Висшия адвокатски съвет, НИП, съсловните сдружения на магистратите, както и на МВР, финансовото министерство, вицепремиера по управление на европейските средства и неправителствени организации.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.